Kaapverdië – Fogo

Prijs

Op aanvraag

Kaapverdië (Cabo Verde) is een vakantiebestemming in opmars. Deze archipel bestaat uit 9 bewoonde eilanden, midden in de Atlantische oceaan, ter hoogte van Senegal. Kaapverdië is pas sinds 1975 onafhankelijk en heeft een koloniaal verleden. De bevolking is creools, een mix tussen Europese en Afrikaanse voorouders.

Omdat elk eiland specifieke kenmerken heeft, bepaal je best eerst welk soort vakantie je wil: strand, cultuur, sport (wandelen, surfen, duiken) en/of natuur. Want elk eiland heeft z’n eigen troeven.

 

FOGO

Op het eiland Fogo (wat “vuur” betekent) draait alles rond de actieve, kegelvormige vulkaan. Met zijn 2829m hoogte domineert hij de weide omgeving; bij helder weer is hij te zien vanaf bijna alle andere eilanden. Hij wordt omringd door prachtige landschappen, maar hij dwingt ontzag af. Hij is immers nog springlevend: de laatste eruptie was pas in 2014.

 

 

São Filipe

Maar eerst iets over de voornaamste stad van Fogo, São Filipe. Het is een kleine, kleurrijke stad, met een lager en een hoger gelegen gedeelte, dus is het er vaak wel steil. In enkele centrumstraten wordt er handel gedreven, terwijl mensen elkaar opzoeken onder een boom op één van de schaduwrijke pleintjes.

Een korte wandeling door de stad brengt je langs een aantal “sobrados”, oude herenhuizen uit de Portugese kolonistische periode. Ze zijn vaak rond een binnenplaats gebouwd en in de typische pastelkleuren geschilderd.

Passeer ook eens langs het blauwe stadhuis, met bijhorende kiosk, en de ook al blauwe kerk, inclusief zicht op zee. De stad ligt immers op een kaap boven de kust. Vanop de boulevard heb je een prachtig zicht op de zwarte zandstranden.

 

 

 

Chã das Caldeiras

Maar terug naar de vulkaan. Als je naar de vulkaan toe rijdt, moet je eerst over de “bordeira”, een rotsformatie van 2000m hoog die als een muur rondom het grootste deel van de krater staat. Eens daar voorbij kom je in een surrealistisch maanlandschap terecht. Zwarte as, versteende lava-“slakken” en rotsblokken vormen het landschap. Hier, in de krater, waren ooit 2 dorpen die door de eruptie van 2014 bijna volledig verwoest werden. Je ziet hier en daar enkel nog wat platte daken uitsteken of een huisje half bedolven. Ondertussen is er een nieuw dorp gebouwd, jawel, in de krater, soms bovenop de ruines: Chã das Caldeiras

Er wonen zo’n 1000 mensen in eenvoudige, nette huizen. Er is een kerk, een school, een kinderopvang, een winkel, cafés en je kunt er zelfs overnachten. De vruchtbare grond leent zich uitstekend tot wijnbouw en koffieteelt, en elke ochtend zorgt de dauw voor het nodige water. Kunstenaars en muzikanten zorgen voor de rest. Een indrukwekkende plaats!

 

 

Wandelen naar de Pico.

Heel wat wandelaars wagen zich aan de tocht naar het hoogste punt. Je moet wel over een zeer goede fysieke conditie beschikken, want de ondergrond is vaak moeilijk te bewandelen. Doe daarom zeker een beroep op een officiële gids! De afdaling is gemakkelijker. Er zijn verschillende routes. Eén daarvan brengt je in aan de noordelijke kant van het eiland, waar het vochtiger is. Je krijgt er alweer een ander landschap te zien, met meer vegetatie, fruitbomen en koffieplantages. Daar kun je ook het dorp Mosteiros bezoeken.


Specials thanks to:
- Vista Verde Tours for their excellent service,
- Guide Guery and driver David for their spontaneous testimonies,
- Mrs Bequeline Rosa and Mr. Ballack from Melissa's Guesthouse for their spontaneous support.

 

Lees meer over Kaapverdië: Santiago, São Vicente & Santo Antão.

 

Isabelle & Marc

2024

Tip: de eilanden Santiago en Fogo zijn perfect te combineren.

Over de bestemming

Op reis naar Afrika

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?

Wegens opleiding is het kantoor gesloten op dinsdag 25/06. We blijven wel steeds per mail bereikbaar.