Op stap in Kaapverdië:  São Vicente & Santo Antão.

Prijs

Op aanvraag

Als reisagent gaan we regelmatig op studiereis om nieuwe bestemmingen te leren kennen. Zo kunnen we onze klanten nog beter adviseren. Deze keer trok ik naar Kaapverdië om wat achteraf bekeken de meest bijzondere studiereis zou worden die ik al meegemaakt heb : wandelen op de eilanden  São Vicente en Santo Antão.

De bekendste eilanden van Kaapverdië zijn Sal en Boa Vista; daar vind je immers de grote vakantieresorts en de meeste toeristen. Maar Cabo Verde telt nog 10 andere eilanden: kleiner, minder toeristisch en minder toegankelijk. Deze eilanden te voet verkennen bleek veruit de beste optie te zijn.

De vlucht bracht ons via Lissabon naar het eiland São Vicente. De hoofdplaats Mindelo is een koloniale stad met een mengeling van Afrikaanse en Braziliaanse invloeden. De sfeer doet me denken aan de Caraïben van 50 jaar geleden. Het is ook de geboorteplaats van zangeres Cesária Évora en dat merk je: alles draait er nog steeds rond muziek. In het weekend zijn er vaak optredens op straat, in een gemoedelijke en uitgelaten sfeer. En doordat de lokale bevolking de toeristen spontaan hierbij betrekt, voel je je er zeer welkom en veilig.


In Mindelo bezochten we de sfeervolle groenten- en vismarkt en proefden we van een “ponche” in Café Lisboa. Muziek is in deze koloniale stad zeer aanwezig op het ritme van Cesária Évora.

We trokken te voet op pad naar het strand van Praia Grande, langs de kust en over een versteende lavamassa (Mindelo ligt aan een baai die gevormd wordt door een onderzeese vulkaankrater) en naar Baia das Gatas, populair bij de inwoners en bekend van zijn jaarlijks muziekfestival. De klim naar Monte Verde – met 774m. het hoogste punt van het eiland – was behoorlijk pittig, maar leverde ons wel prachtige vergezichten op.


Tijdens deze wandeling werd de lunch aangeboden door de locals, bij hen thuis. Lekker én gezellig!

 

En de keuken is puur en gezond : veel vis (tonijn, langoustines, zwaardvis, zeebaars), papaja’s en mango’s. Lekker koken op het ritme van de seizoenen.

 

De ferry bracht ons naar het eiland Santo Antão, het meest westelijk gelegen eiland van Afrika en het tweede grootste van Kaapverdië. De bus bracht ons naar de centrale hooglanden en naar de Cova krater, vanwaar we een 3,5u. durende wandeling naar bergafwaarts deden, via het gehucht Cha de Manuel dos Santos (inclusief schoolbezoek :-)). Het is de meest groene streek van het eiland, met prachtige dennenbossen, bananenbomen en mimosa. De lunch kregen we opnieuw aangeboden door inwoners. Een heerlijke stoofschotel met kip.

Fontainhas is een bergdorp van waaruit we alweer een fantastische wandeling deden naar beneden en dan langs de kust. In het vissersdorp Cruzihna werden we opgewacht door de bus, die ons naar een prachtige B&B bracht, uitgebaat door een Française. We ontdekten ‘s anderendaags ook de vruchtbare vallei van de Ribeira Grande met typerende terrasteelt.

 

Katrien

2018

 

De hotels en B&B’s waar we logeerden zijn allemaal kleinschalig, karaktervol en charmant. Vaak zijn ze ook volledig geïntegreerd in de natuur en tonen ze op die manier respect voor de prachtige omgeving. 

Over de bestemming

Op reis naar Afrika

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?