New York

Prijs

Op aanvraag

Onze reis naar het oosten van de VS begonnen we meteen met een hoogtepunt : New York. Trok deze stad ons aan of schrikte hij ons eerder af ? Iedereen heeft wel zijn eigen verwachtingen. Van in films kenden wij de wolkenkrabbers, de drukte en gele taxi’s. Anderen willen shoppen. Wij wilden vooral de sfeer opsnuiven en lieten de stad op ons af komen.

Een mega metropool

Bijna 10 miljoen mensen, van allerlei afkomst, op een kleine 800m². Zeg maar ruwweg gans België op een derde van West-Vlaanderen. Daar moeten wolken-krabbers van komen. En die zijn gewoon indrukwekkend. Het is een stad met andere afmetingen : hoger, en dus – van boven bekeken – diepere views met heel kleine autootjes en minimensjes.

 

 

 

Reizen is keuzes maken

Zeker als je maar vier dagen kunt doorbrengen in NWC. We begonnen met Liberty Island, met het Vrijheidsbeeld. Een korte boottocht vanuit Battery Park helemaal onderaan Manhattan, bracht ons naar dit kleine eiland. Dit geeft je de kans om het Vrijheidsbeeld (1886) uit verschillende perspectieven te bewonderen. Het beeld werd ontworpen door Gustav Eiffel (ja, die) en werd door Frankrijk aan de VS geschonken naar aanleiding van 100 jaar Onafhankelijkheidsverklaring . Rond het beeld staan mooie, kleine sculpturen die o.a. hiernaar verwijzen. Later werd het beeld vooral een symbool voor de vrijheid en verwelkoming van de vele immigranten.

 

 

 

Van Antwerpen tot Ellis Island

Deze nieuwe Amerikaanse burgers werden kwamen aan op het vlakbij gelegen Ellis Island en werden dus als het ware door het Vrijheidsbeeld begroet. Een met veel emotie beladen plek. Later, terug in eigen land, zijn we het Red Star museum gaan bezoeken  in Antwerpen : het vertrekpunt voor velen die de overtocht waagden en uiteindelijk aankwamen op Ellis Island. Het was wel verrassend om hiernaar een verwijzing te vinden om Ellis Island in de vorm van een Belgisch culinair boek.

 

Fietsen in de stad

’s Anderendaags gingen we met de fiets op pad. Dit bleek een schitterend idee te zijn. We deden een fietstocht langs de Hudson rivier, hielden halt aan Ground Zero (we schrijven 2010 : toen waren de werken volop aan de gang voor het nieuwe One World Trade Center, en fietsten door de smalle Wall Street, over de Brooklyn en de Manhattan Bridge, tot in China Town. Een prachtige dag!

 

New York leent zich véél beter tot fietsen dan Brussel bijvoorbeeld.

 

We wilden ook eens New York vanuit de hoogte bekijken. Op dat moment was de Empire State Building met z’n 394m het hoogste gebouw van de stad. Maar wij kozen voor een fantastisch uitzicht van op het brede buitenterras van de ‘Top of the Rock’ in het Rockefeller Center, bekend van de iconische zwart-wit foto ‘Lunch atop a Skyscraper’. Het is een ervaring om met de razendsnelle lift naar boven gebracht te worden om daar dan van een schitterend 360° uitzicht te genieten over o.a. Central Park en Empire State Building.

 

 

 

Natuurlijk gingen we ook even langs in Fifth Avenue, om even te (window-)shoppen en naar het – voor ons althans – obligate Hard Rock Café. En we pikten ook nog musical ‘Mary Poppins’ in het Amsterdam Theatre mee.

Tijdens onze fietstocht en wandelingen merkten we dat er overal gezellige pleintjes en parkjes zijn, waar mensen samen komen, samen lunchen, samen debatteren of musiceren. Zeer aangenaam!

 

Isabelle & Marc

2010

 

Lees ook de tips van de Vlaams-New Yorkse stadsgids Jacqueline Goossens.

New York is een stad die bruist van het leven, maar wij hadden niet de indruk dat het te druk, te lawaaierig of te vuil is. Integendeel : it’s a nice place to discover.

Over de bestemming

Op reis naar New York

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?