Kopenhagen

Prijs

Op aanvraag

Kopenhagen, hoofdstad van Denemarken, stond al een tijdje op ons verlanglijstje. We boekten een verblijf tijdens de Paasvakantie en lieten de stad op ons afkomen. En om maar meteen de conclusie te verklappen: Kopenhagen heeft voor elk wat wils!

Kopenhagen ligt helemaal in het oosten van Denemarken, op een boogscheut van het Zweede Malmö. De agglomeratie telt verschillende districten en is best uitgestrekt. Wij beperken ons tot het toeristische centrum en de directe omgeving.

 

We logeren op Rådhuspladsen, met zicht op het mooie stadhuis. We duiken onmiddellijk Strøget in, de centrale verkeersvrije winkelstraat. Het is gezellig slenteren hier en het helpt ons ook om ons te oriënteren: alles ligt ofwel links, rechts of in het verlengde van deze straat.

 

Architectuur en cultuur

De meeste historische gebouwen dateren uit de 17e eeuw. De skyline van Kopenhagen telt talrijke torens, vaak met de kenmerkende groene kleur. Onze wandelingen brengen ons naar deze mooie plaatsen:

Rundetårn: een observatietoren van 35 m hoog die te voet te beklimmen is via een spiraalgang zonder treden. Bovenin bevindt zich de oudste sterrenwacht van Europa.

Rosenborg Slot: samen met de uitgestrekte parktuin was dit mooie kasteel oorspronkelijk bedoeld voor feesten en plezier. Nu is het een cultuurhistorisch museum.

Botanisk Have: de botanische tuin van de Universtiteit van Kopenhagen, met de originele serres.

Marmorkirke:  de officiële naam van de Marmeren Kerk is eigenlijk de Frederiks Kirke. De moeite om de bezoeken omwille van de grootste koepel van Scandinavië (31m).

De Kleine Zeemeermin: het wereldberoemde standbeeld van Edward Eriksen, naar het gelijknamige sprookje van H.C. Andersen, is 1.25m groot en is een enorme publiekstrekker. Het staat wat aan de rand van de stad, een beetje weggestopt, met aan de overkant van het water heel wat industrie. Het had een betere locatie verdiend.

 

 

Fontein van Gefjon: dit prachtig en indrukwekkend beeldhouwwerk bevindt zich aan het wandelpad naar de Kleine Zeemeermin toe, nabij de oude vesting Kastellet. Sta er zeker even bij stil.

Amalienborg: de residentie van de Deense vorstin Margrethe II en haar twee zonen. Vier nagenoeg identieke paleizen staan rond een achthoekig plein. Jonge soldaten houden er ostentatief de wacht.

Børsen: het beursgebouw (begin 17e eeuw). Wij krijgen het prachtige gebouw niet te zien omdat het volledig is ingepakt voor renovatie. Twee weken later brandde het nagenoeg volledig uit en stortte de sierlijke spiraalvormige toren als een toorts naar beneden.

Christiansborg Slot: de plaats waar het parlement samen komt, de koningin haar gasten ontvangt, het Deense Hooggerechtshof zetelt, evenals de Eerste Minister. Een belangrijke plaats dus. Maar ook de populaire tv-reeks “Borgen” werd hier voor een groot deel opgenomen.

 

Het is de week vóór Pasen. Veel Denen hebben verlof; Goede Vrijdag is een nationale feestdag. Daardoor is er heel weinig autoverkeer in Kopenhagen. Ideaal!

 

Nyhavn

Deze haven is een toeristische trekpleister, maar ook de lokale bevolking vindt vlot haar weg naar deze plaats. De kleurrijke huisjes hebben een lang verleden. Nu vind je er tal van restaurants, bars en terrassen. Ook starten hier de meeste rondvaarten. Het kan er dus best wel druk zijn.

 

Christianshavn

Een wandeling door deze buurt brengt je o.a. bij de Vrijstaat Christiana. Stop ook eens bij de “Vor Frelsers Kirke”, met de spiraalvormige torenspits. Binnen krijg je een prachtig orgel te zien dat gedragen wordt door twee olifanten.

 

IDEAAL voor GEZINNEN MET KINDEREN

 

Tivoli, een attractiepark pal in het centrum en naast het station. Naast de vele attracties wordt er in de zomer ook een groot podium geplaatst in het park, waar veel bekende artiesten komen optreden. ’s Avonds baadt Tivoli in kunstlicht, wat de feeërieke ervaring nog versterkt.

Hans Christian Andersen, de schrijver van talrijke sprookjes, is alom aanwezig in deze stad. Hij heeft er diverse standbeelden en een eigen “experience” centre.

The Guiness World of Records Museum, waar alle records gevisualiseerd worden.

Den Blå Planet: een vrij recent aquarium met 20.000 dieren.

… en verder een planetarium, een klimbos, … en je kunt er veilig fietsen.

 

Maar er is nog veel meer te beleven in Denemarken, denk maar aan LEGOLAND in Billund. Lees maar eens deze getuigenis van onze klanten Elise & Herwig met hun kinderen.

 

 

Isabelle & Marc

2024
PS. Een speciale vermelding voor restaurant "Salon De Annam" en hun ""tasting menu": heerlijke Vietnamese keuken voor een mooie prijs. In het kelderrestaurant "Madklubben" kan je terecht voor typische lokale gerechten. 

 

Vergeet zeker de TorvehallerneKBH niet. Een versmarkt in twee grote hallen en een centraal buitenplein. Hier proef en koop je de lokale producten van fiere lokale handelaars. Elke dag!

Over de bestemming

Op reis naar Denemarken

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?