De heenreis werd verdeeld over 2 dagen, met een overnachting in Bremen. Wanneer we de Deense grens oversteken is er een groot contrast met de drukke wegen en steden van Duitsland. Onmiddellijk hebben we het gevoel dat de vakantie dàn echt begonnen is.
Tønder
Ons eerste hotel ligt in het rustige vissersdorp Tønder. We doen een avondwandeling door het dorpje en gaan langs een watertoren die omgebouwd is tot The Art Museum (–> Wegners plads 1, 6270 Tønder).
Op dag 3, na een korte rit evenwijdig met de kust, komen we aan bij de Marsk tower (–> Hjemstedvej 60 | 6780 Skærbæk, https://www.marskcamp.com/tower). Zoals we altijd doen als we een stad of een museum bezoeken, beginnen we op het hoogste punt. Van daaruit krijgen we een heel ander perspectief op de omgeving en de zaken die we kunnen bezoeken.
In dit geval vanop een panoramatoren met uitzicht over de UNESCO werelderfgoedsite van het Nationaal Park Waddenzee.
Via een smalle verbindingsdijk rijden we naar het eiland Rømø, dat we doorkruisen tot de weg uitmondt op de immense open vlakte van het Lakolk strand. Daar mag je gewoon rechtdoor blijven rijden, het strand op, praktisch tot aan de waterlijn. Het is een heel bijzondere ervaring om auto’s op het strand te zien rijden. Er is gigantisch veel wind. Logisch dat hier jaarlijks het grootste Europese vliegerfestival georganiseerd wordt.
Ribe
Helemaal uitgewaaid rijden we door naar onze volgende halte in Ribe. Het historische centrum is zo goed als autovrij. De auto moeten we daarna achterlaten op één van de parkings net buiten de stad. Die avond eten we op het terras voor het hotel met uitzicht op de Domkerk.
De verkenning van het Nationaal Park kan niet zonder een bezoek aan het Waddenzeecentrum. Dit is te vergelijken met het Zwin bezoekerscentrum, waar je uitleg krijgt over fauna, flora, verleden en toekomstplannen. Dit was echt een schot in de roos. We hebben namelijk nog nooit meegemaakt dat onze kinderen vroegen om in de namiddag een tweede keer het museum te mogen bezoeken.
Veel zal te maken hebben met de vele interactieve zaken in de tentoonstellingen en met het aquarium waar je zelf aan de vissen en krabben kan gaan krabben.
Vanuit het bezoekerscentrum kan je dan verschillende wandel-, fiets- en tractorbustochten doen. (–> Vadehavscentret, Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe – https://www.vadehavscentret.dk/)
Als we ’s avonds in Ribe terug zijn, blijkt er net een oldtimer-event bezig. Van daaruit lopen we, langs de historische kleine straatjes, door naar de kasteeloever Riberhus, waar de kinderen de ruïnes van het oude kasteel bestormen.
De volgende dag staat een bezoek aan het Ribe Vikingcentrum op de planning, een openluchtmuseum over het leven van de Vikingen. Er lopen veel enthousiaste re-enactors van allerlei leeftijden rond, die heel graag uitleg geven bij hun activiteiten. Belangrijk hierbij bleek de aanschaf van een activiteitenkaart waardoor de kinderen ook zelf konden boogschieten, een muntje slaan en houtbewerken. Na een heerlijke lunch konden we een roofvogelshow meevolgen waarbij de vogels tussen het publiek komen zitten. (–> Ribe Vikingcentrum, Lustrupvej 4, 6760 Ribe.)
Esbjerg
In de havenstad Esbjerg passeren we langs vier grote witte beelden (–> Man Meets the Sea, Sædding Strandvej 2, 6710 Esbjerg Kommune), die als een soort Egyptische faraobeelden een blik werpen op de zee. Onze kinderen gooien er geen blik, maar wel steentjes om ter verst in de zee.
Iets noordelijker van Esbjerg ligt de Tirpitz bunker, (–> Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand, https://tirpitz.dk/ verscholen tussen de duinen. Deze maakt deel uit van een ondergronds museum. De toegang tot het museum zit verstopt onder het zand achter de bunker. Het museum leert je wat er op die plek allemaal in de grond heeft gezeten: prehistorische resten, amber. Via een tunnel kom je in de bunker, waarop tijdens WOII een gigantisch kanon stond.