Denemarken rondreis

Prijs

Op aanvraag

Na veel zomervakanties aan de Belgische kust, zijn onze kinderen van 6 en 9 jaar, klaar voor een grotere reis. We verkiezen de vrijheid van onze eigen auto, in combinatie met een mix van natuur en cultuur. Het noorden van Europa is ons nog onbekend en dus kwamen we uit bij een roadtrip door Denemarken.

Denemarken rondreis

De heenreis werd verdeeld over 2 dagen, met een overnachting in Bremen. Wanneer we de Deense grens oversteken is er een groot contrast met de drukke wegen en steden van Duitsland. Onmiddellijk hebben we het gevoel dat de vakantie dàn echt begonnen is.

 

Tønder

Ons eerste hotel ligt in het rustige vissersdorp Tønder. We doen een avondwandeling door het dorpje en gaan langs een watertoren die omgebouwd is tot The Art Museum (–> Wegners plads 1, 6270 Tønder).

Op dag 3, na een korte rit evenwijdig met de kust, komen we aan bij de Marsk tower (–> Hjemstedvej 60 | 6780 Skærbæk, https://www.marskcamp.com/tower). Zoals we altijd doen als we een stad of een museum bezoeken, beginnen we op het hoogste punt. Van daaruit krijgen we een heel ander perspectief op de omgeving en de zaken die we kunnen bezoeken.

In dit geval vanop een panoramatoren met uitzicht over de UNESCO werelderfgoedsite van het Nationaal Park Waddenzee.

 

Via een smalle verbindingsdijk rijden we naar het eiland Rømø, dat we doorkruisen tot de weg uitmondt op de immense open vlakte van het Lakolk strand. Daar mag je gewoon rechtdoor blijven rijden, het strand op, praktisch tot aan de waterlijn. Het is een heel bijzondere ervaring om auto’s op het strand te zien rijden. Er is gigantisch veel wind. Logisch dat hier jaarlijks het grootste Europese vliegerfestival georganiseerd wordt.

 

Ribe

Helemaal uitgewaaid rijden we door naar onze volgende halte in Ribe. Het historische centrum is zo goed als autovrij. De auto moeten we daarna achterlaten op één van de parkings net buiten de stad. Die avond eten we op het terras voor het hotel met uitzicht op de Domkerk.

De verkenning van het Nationaal Park kan niet zonder een bezoek aan het Waddenzeecentrum. Dit is te vergelijken met het Zwin bezoekerscentrum, waar je uitleg krijgt over fauna, flora, verleden en toekomstplannen. Dit was echt een schot in de roos. We hebben namelijk nog nooit meegemaakt dat onze kinderen vroegen om in de namiddag een tweede keer het museum te mogen bezoeken.

Veel zal te maken hebben met de vele interactieve zaken in de tentoonstellingen en met het aquarium waar je zelf aan de vissen en krabben kan gaan krabben.

 

Vanuit het bezoekerscentrum kan je dan verschillende wandel-, fiets- en tractorbustochten doen. (–> Vadehavscentret, Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe – https://www.vadehavscentret.dk/)

 

Als we ’s avonds in Ribe terug zijn, blijkt er net een oldtimer-event bezig. Van daaruit lopen we, langs de historische kleine straatjes, door naar de kasteeloever Riberhus, waar de kinderen de ruïnes van het oude kasteel bestormen.

 

 

De volgende dag staat een bezoek aan het Ribe Vikingcentrum op de planning, een openluchtmuseum over het leven van de Vikingen. Er lopen veel enthousiaste re-enactors van allerlei leeftijden rond, die heel graag uitleg geven bij hun activiteiten. Belangrijk hierbij bleek de aanschaf van een activiteitenkaart waardoor de kinderen ook zelf konden boogschieten, een muntje slaan en houtbewerken. Na een heerlijke lunch konden we een roofvogelshow meevolgen waarbij de vogels tussen het publiek komen zitten. (–> Ribe Vikingcentrum, Lustrupvej 4, 6760 Ribe.)

 

Esbjerg

In de havenstad Esbjerg passeren we langs vier grote witte beelden (–> Man Meets the Sea, Sædding Strandvej 2, 6710 Esbjerg Kommune), die als een soort Egyptische faraobeelden een blik werpen op de zee. Onze kinderen gooien er geen blik, maar wel steentjes om ter verst in de zee.

Iets noordelijker van Esbjerg ligt de Tirpitz bunker, (–> Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand, https://tirpitz.dk/ verscholen tussen de duinen. Deze maakt deel uit van een ondergronds museum. De toegang tot het museum zit verstopt onder het zand achter de bunker. Het museum leert je wat er op die plek allemaal in de grond heeft gezeten: prehistorische resten, amber. Via een tunnel kom je in de bunker, waarop tijdens WOII een gigantisch kanon stond.

 

“WOW! WAAW!” dat waren de kreten die we de hele dag gehoord hebben bij ons bezoek aan het WOW park Billund.

 

Het WOW Park in Billund, met vooral de hoogste vrije val glijbaan van Scandinavië (20 m!), scheerde hoge toppen. Je kan er klimmen en klauteren tussen de bomen. Zelfs volwassenen kunnen er het kind in zichzelf naar boven halen.  (–> WOW PARK Billund ApS, Havremarken 15,7190 Billund, https://en.wowpark.dk/).

 

In het land van Lego bezoeken we het koninklijk Legopaleis: het Lego House (–> Ole Kirks Plads 1, 7190 Billund). We blokkeren hiervoor een volledige dag in onze agenda. De buitenkant van het paleis ziet eruit als een Lego-blokkendoos. Via allerlei kleurrijke blokkentrappen kom je op publiek toegankelijke terrassen met speeltuintjes.

Je bouwt zelf je bezoek op aan de hand van allerlei interactieve speelhoekjes. Zelfs in het restaurant (de mini-chef) moet je met Lego-blokjes je menu samenstellen. In de kelderverdieping vind je een kluis met daarin bijna elke set die ooit gemaakt werd. Uiteraard is ook de Legoshop een must, met sets die je uitsluitend daar kan vinden.

Vanuit Billund maken we dan de oversteek naar het eiland Funen, met een tussenstop in Velje. Daar bezoeken we het Fjordenhus (–> Havneøen 1, 7100 Vejle, https://www.fjordenhus.dk/EN/) …en gaan we op trollenjacht (–> Baagø Haveforening, Østre Dæmning 2, 5000 Odense C, https://trollmap.com/#/chapter-9-hans-hulehand).

 

Odense

Odense is de stad van Hans Christian Andersen. In het H.C.Andersens Hus (–> H.C. Andersen Haven 1, 5000 Odense C, https://shop.museumodense.dk/en/) slinger je door zijn leven en werk. Daarna kom je in het interactievere gedeelte over zijn sprookjes. Om dan uiteindelijk in Ville Vau zelf een sprookjesfiguur te worden en je te verkleden.

Odense stad kan je ook makkelijk van op het water verkennen met de watertaxi. Zo kan je bijvoorbeeld ook makkelijk in Odense Zoo geraken.

 

Kopenhagen

Een van onze langste verplaatsingen is de rit naar Kopenhagen. Over de Grote Beltbrug rijden we Seeland binnen.

Net buiten de hoofdstad ligt CopenHill (–> Vindmøllevej 6, 2300 København). Op het dak van deze verbrandingsoven ligt een ski- en hikingheuvel. Van daaruit zie je aan de ene kant Kopenhagen en aan de andere kant Malmö (Zweden).

’s Avonds wandelen we van ons hotel, via Nyhaven naar de Kleine Zeemeermin. Wat een goeie zet bleek te zijn, want het was er beduidend rustiger dan overdag. In het centrum vonden we nog een publiek toegankelijk dak: de speeltuin op het Danish Architecture Center. De stad leent er zich toe om per fiets te verkennen. We stonden dan ook versteld van de fietsinfrastructuur. Uiteraard zijn alle bezienswaardigheden ook te voet bereikbaar, zoals wij deden.

Onze laatste namiddag in Kopenhagen sloten we af in Tivoli, het oudste pretpark ter wereld. Dit is een kleine stad in de stad. We bleven er tot ’s avonds, want dan wordt alles er feeëriek verlicht.

 

Na de drukte van de hoofdstad keren we terug naar de natuur. Op de site van Camp Adventure, (–> Ny Næstvedvej 39, 4683 Rønnede) klimmen we op de uitkijktoren Skovtårnet tot hoog boven de bomen.

In dit avonturenpark kan je overnachten in glampingtenten en bloemen plukken in een zelfpluktuin.

Na een overnachting in Maribo maken we met de veerboot de oversteek naar Duitsland. Op de terugweg naar België maakten we een tussenstop in het Ruhrgebied, in de Zollvereinsteenkoolmijn (–> Essen UNESCO-Welterbe Zollverein, Zollverein Parkplatz A1, Fritz-Schupp-Allee, 45141 Essen).

 

Elise & Herwig
2023

Een rondreis door Denemarken: het was een héérlijke vakantie waarvan we samen met de kinderen volop genoten hebben!

Over de bestemming

Op reis naar Denemarken

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?