Kerst in Wenen

Prijs

Op aanvraag

Geef toe, Wenen roept spontaan de romantische sfeer op van het traditionele nieuwsjaarconcert en gezellige kerstmarkten. Dat de stad sowieso enorm veel te bieden heeft op cultureel en culinair vlak, kon je al lezen in dit artikel van Martine & Jo. Wij wilden ons deze keer laten onderdompelen in de Weense kerstsfeer.

We trokken 5 dagen uit, Kerstmis inbegrepen. We vertrokken vanuit Zaventem. In de luchthaven van Wenen namen we de CAT-trein, een vaste (en stipte) verbinding met het centrum van de stad (16′).

De eerste dag viel letterlijk wat in het water, want het regende onaangenaam. Maar de andere dagen werden we getrakteerd op een laag winterzonnetje en draaglijke temperaturen. We deden alles te voet, wat perfect te doen is.

Wenen is een openluchtmuseum, met schitterende gebouwen die ’s avonds mooi verlicht zijn. Maar in deze kerstperiode is er natuurlijk heel wat extra lichtversiering. Niet alleen in de winkelstraten hangt prachtige kerstverlichting, maar zelfs de “kleine ring” rond de binnenstad is prachtig.

Het hart van de stad is de Stephansplatz, aan de Stephansdom met haar 136 meter hoge opvallende toren. In deze buurt kun je aangenaam winkelen, vooral in de Kärntnerstrasse, die zuidwaarts de verbinding vormt met de Karlsplatz.

 

Eens in je leven moet je Kerst beleven in Wenen, dachten we. Maar wellicht zal het niet bij deze ene keer blijven ... 

 

De Karlsplatz is een interessante plek, want in deze buurt vind je ook:
1 – de Weense Staatsopera, waarvan het gebouw alleen al een (begeleid) bezoekje waard is,

2 – de Wiener Musikverein, het concertgebouw waar o.a. het jaarlijkse nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker plaats vindt,

3 – de mooie Karlskirche, die met kerst versierd wordt met werkelijk gigantische kerstballen.

4 – en iets verder zuidwaarts de Naschmarkt, een traditionele markt met een immens aanbod aan voedingskraampjes (helaas gesloten toen wij er waren).

 

Westwaarts van de Stephansplatz kom je op de Michaelplatz, de poort tot het indrukwekkende Hofburg, een complex van keizerlijke gebouwen en monumenten, met o.a. de Heldenplatz en de aanpalende Volksgarten. Stuk voor stuk historische plaatsen. Hier is er heel wat te zien en te bezoeken, dus best wat tijd voorzien.

Als je de ring oversteekt, kom je in het Museumsquartier. Aan de Volksgarten iets verderop passeer je het parlement (in de steigers toen wij er waren) en kom je bij het prachtige Rathaus.

Even terug naar het centrum. Ten noorden van Stephansplatz, richting Schwedenpaltz, komen we in de “Bermuda driehoek”, de uitgangsbuurt van de stad, met veel cafés en bars. Opvallend in deze buurt is het oudste kerkje van de stad (Sint-Ruprechtskerk, 11e eeuw), die je uitnodigt om tussen al het uitgangsgeweld even binnen te komen – tussen 21u en 24u – om te genieten van een moment van bezinning, rust en stilte.

 

De kerstmarkten

Het was een verademing om nog eens op kerstmarkten te komen, die echte “kerst”-markten zijn. We zien vooral stalletjes met speciale kerstballen, kerstfiguren, en kerstversieringen. Het is helemaal geen eet- en drankfestijn; die kraampjes zijn er natuurlijk ook, maar ‘met mate’. De termen “aangenaam en gezellig” zijn hier compleet op hun plaats.

Er zijn verschillen kerstmarkten, maar de grootste (en bijzondere gezellige) is deze vóór het stadhuis (Rathausplatz). Op de Karlsplatz vindt dan weer de meest bijzondere kerstmarkt, omdat hier enkel handmade artistieke spullen gemaakt en verkocht worden door lokale artiesten. Maar zowat elk plein heeft zijn kerstmarkt; dus keuze in overvloed.

 

 

 

Isabelle & Marc

2019

Wenen tijdens de kerstperiode heeft ons echt kunnen bekoren, met haar prachtige gebouwen, het enorme culturele aanbod, de unieke sfeer en traditionele kerstmarkten. Maar wij hebben enkel het centrum bezocht, terwijl er nog zoveel méér te beleven is. Een volgende keer dan maar ;-) ... ?

Over de bestemming

Op reis naar Europa

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?