De Douro-vallei in de herfst

Prijs

Op aanvraag

Als Portugal lovers trekken we opnieuw op verkenning. Deze keer starten we in Porto, waar je hier reeds een getuigenis kunt over vinden van andere reizigers. Daarna trekken we naar de Douro-vallei. Het is herfst. Het zonnetje schijnt en de kleuren in de vallei zijn prachtig.

De Douro ontspringt in het hooggebergte Sierra de la Demanda in het noorden van Spanje om bijna 900 km verder nabij Porto uit te monden in de Atlantische oceaan. Zo’n 100 km lang vormt de Douro een natuurlijke grens tussen Spanje en Portugal.

Op haar tocht naar de oceaan wordt de rivier aangemoedigd door tientallen quinta’s (wijnhuizen met eigen wijngaarden) die zorgen voor de productie van de typische port en andere wijnen. Vroeger werd van de rivier gebruik gemaakt om de wijnvaten met rabelo’s (bootjes) naar Porto te vervoeren.

Het is even zoeken om met de wagen langs de rivier te kunnen rijden, want dit is meestal gewoon niet mogelijk. We krijgen gelukkig de gouden tip om in de buurt van Peso da Régua de N222 te nemen. Een prachtige rit is het, deze Rota do Vinho do Porto !

We stoppen in Pinhāo, een sympathiek dorpje, historisch een draaischijf voor het transport van port, en trotse eigenaar van één van de mooiste treinstationnetjes van Portugal. Je kunt er een boottocht maken op de rivier. Het klinkt misschien wat saai, maar het is echt een aanrader. Op deze manier kun je echt in alle rust van de rivier en het herstkleurige lappendeken op de flanken genieten. Terug in Pinhāo geven we ons over aan een port tasting van Quinta do Noval, waar we zeer enthousiast ontvangen worden.

 

 

Omdat we nog andere plannen hebben in Portugal gaan we niet verder de vallei in. Dat doen we wel een volgende keer. Misschien nemen we dan eens de (stoom-)trein die langs de rivier doorheen de vallei snijdt. We keep you posted !

We gaan wel nog eens kijken waar de Douro uitmondt in de oceaan, nl. in Foz do Douro, een dorp met een lange promenade (waarvan een deeltje met pergola). Er is niet zoveel te beleven, maar het is heerlijk toeven langs de oceaan.

 

Wist je trouwens dat de bovenloop van de Douro door de UNESCO erkend is als cultureel werelderfgoed ?

Enkele tips:
We werden heel goed ontvangen op deze adresjes:
 • In Porto:
  • Voor een Port tasting : Prova Winebar, R. de Ferreira Borges 86, Porto
  • Voor local diner : Restaurante Arco Iris, R. Cândido dos Reis 65, Vila Nova de Gaia, Porto
   
 • In Pinhāo:
  • Voor een Port tasting: Quinta do Noval Pinhão - Wine shop and tasting room -, Rua da Praia 5085, 5085-042 Pinhão
 • In Lamego:
  • Voor een Port tasting en overnachting in een "wine barrel": Quinta da Pacheca, Rua do Relógio do Sol 261 Cambres, Lamego

 

Isabelle & Marc

2020

Over de bestemming

Op reis naar Douro

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?