Van Porto naar Braga

Prijs

Op aanvraag

De aanleiding voor deze verlengde citytrip was een artikel dat ik in een weekblad las over Braga. Toen ik de foto’s zag, droomde ik ervan om deze regio eens te kunnen bezoeken. Drie jaar later was het zover. We begonnen 57 km verder, in Porto, na Lissabon de grootste stad van Portugal.

PORTO ligt in het noordwesten van Portugal, waar de Douro uitmondt in de Atlantische Oceaan. Deze stad gaf ook haar naam aan de edele wijnsoort die over de hele wereld roem oogst : de Port.  Nabij Porto is het dal van de Douro tamelijk nauw en de huizenmassa van de oude wijk van de stad stapelt zich op tegen de terrassen in de granieten dalwanden. We logeerden in het 4 sterrenhotel Carris Porto Ribeira: een aanrader omwille van zijn ligging dichtbij de Douro rivier.

 

 

De voornaamste bezienswaardigheden zijn:

– De Ponte de Dom Luis I vanwaar men het mooiste uitzicht op de stad heeft. Het is een imposante brug die met één reusachtige stalen boog van 172 m lengte de Douro overspant.  Er zijn twee brugdekken boven elkaar, de bovenste op ruim 60 m hoogte, de onderste 50 m lager.

– De kathedraal Sé met zijn twee robuuste torens, op het hoogste punt van de stad met ernaast het bisschoppelijk paleis.

– De Torre dos Clérigos, de hoogste kerktoren van de stad, met daarnaast de Igreja dos Clérigos, 18e eeuws, gebouwd door een Italiaan en met fraai ovaal interieur.

– De kerk van Sao Francisco, van binnen tot in de nok versierd met rococo houtsnijwerk.

– De oude wijk Cais Ribeira, een zeer bedrijvige kade, langs de rivier waarachter de volkswijk Ribeira steil opklimt tegen de dalhelling

– Het station Estaçao Sao Bento, rijkelijk versierd met azulejos die de geschiedenis van de stad uitbeelden.

– Het klooster Serro do Pillar, 17e eeuws en thans een kazerne, op de heuvel op de andere oever van de Douro, met een imposante koepel. Van het terras heeft men een van de beste uitzichten op de stad en de Douro. Prachtig verlicht ‘s avonds.

– De Casa da Mùsica is een grote muziektempel en naar verluidt een van de beste concertzalen (qua akoestiek) ter wereld. Het werd geopend in 2005.

 

Verder is de Liberia Lello zeker een bezoekje waard. Het wordt één van de mooiste boekhandels van de wereld genoemd. Binnen word je overdonderd door de pracht en praal van de monumentale trap. Het doet echter niets af aan de grandeur en de sfeer van de winkel. Door een prachtig gebrandschilderd glasraam in het plafond valt het licht de boekhandel binnen.

En de Majestic Café, waar je een aardige prijs voor een drankje betaalt, maar is wel de moeite waard om even binnen te lopen. Midden in de drukke winkelstraat beland je plots ergens midden de jaren ’20.

Na een boottochtje (50′) onder de zes bruggen over de Douro tot aan de monding in de Atlantische Oceaan, bezochten we een Porto-huis in de voorstad Vila Nova de Gaia, waar de grote wijnkelders zich bevinden. Zeer gezellig 🙂 .

 

 

 

Met een huurwagen begaven we ons naar GUIMARAES, de wieg van de Portugese monarchie.  Het was de eerste hoofdstad van het land. Het kasteel van Guimaraes, in romaanse stijl, troont met zijn robuuste gekanteelde torens en muren op de top van de Colina Sagrada, de Heilige Heuvel. Iets lager ligt het grote gotische paleis van de graven van Bragança, waarvan het interieur indrukwekkend is. We logeerden in een heel charmant hotel : Hotel da Oliveira **** gelegen in het historisch centrum, en met een voortreffelijke keuken.

Tenslotte kwamen we aan in BRAGA, een stad met een geschiedenis die terug gaat tot in de tijd van de Romeinen en zelfs lang daarvoor. De stad wordt soms het Rome van Portugal genoemd, want ze telt meer dan 30 kerken. De meest belangrijke is de kathedraal (Sé de Braga) met zijn prachtige koorbanken en overladen barokke versieringen.

Iets verderop naar het oosten, op 6 km van Braga, ligt het bedevaardsoord Bom Jesus do Monte, omringd door tuinen en waar de monumentale trappen leiden naar de heuveltop met bijzonder mooi uitzicht. Echt de omweg waard!

 

Francine & Fernand

2017

Over de bestemming

Op reis naar Europa

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?