Cuba

Prijs

Op aanvraag

Wij hebben begin december, dus na het orkaanseizoen (september-oktober), een fantastische rondrit met een huurauto gemaakt door Cuba. Van Havana naar Vinales, langs Trinidad naar Camaguey, helemaal naar het zuiden tot Santiago de Cuba, om af te sluiten op het strand van Varadero om een paar dagen uit te blazen.

 

 

De start was dus meteen de hoofdstad, HAVANA, met haar prachtige lanen, de mooie steegjes in het oude stadsdeel langs de baai, maar ook met de armtierige achterbuurten. De prachtige oldtimers rijden er nog steeds rond in alle kleuren van de regenboog. Leuk om een toertje te doen in die wagens, maar om Havana zelf te bezoeken (sommige dingen liggen te veraf om te voet te doen) kun je best een hop on hop off bus nemen.

Fidel Castro was net gestorven (2016); er hing dus een beetje een vreemde sfeer.  Van andere toeristen die de week ervoor op doortocht in Havana waren geweest, hoorden we verhalen over muziek op elke straathoek, maar door de rouwperiode hebben wij dat helaas niet kunnen meemaken.

Het moet gezegd : die Cubanen hebben verstand van eten en drinken. Overal waar we tijdens onze rondrit geweest zijn, zelf in eenvoudige wegrestaurants, hebben we heel lekker gegeten. In de hotels lagen de meest uiteenlopende lekkernijen op ons te wachten op het buffet, tot asperges toe. En al die lekkere cocktails :-). Natuurlijk smaakt alles nog beter onder een stralende zon.

 

 

Naast Havana, zijn VINALES en TRINIDAD mij het meest bijgebleven. Vinales is een oud koloniaal dorpje met een heel leuke sfeer. Het is wel zeer toeristisch. Trinidad is ook een stad(je) met een koloniaal verleden, waar er normaal stevig gedanst wordt, maar door de rouwperiode bleef het bij ‘van horen zeggen’.

Het kan wel erg warm zijn in die kleine steegjes. Als je een verfrissing wil stap dan even binnen in de bar waar Ernest Hemingway vaak kwam toen hij in Cuba woonde (hij woonde trouwens ook een tijdje op het nabij gelegen Key West).

De andere steden zijn op hun manier ook mooi, maar Havana, Vinales en Trinidad vormen samen toch mijn persoonlijke top 3.

 

Ze hadden me op voorhand gewaarschuwd voor de slechte staat van de wegen in Cuba, maar doordat wij dezelfde route hebben genomen als Castro’s rouwstoet, van noord naar zuid, waren de meeste putjes gevuld en viel dat dus wel mee.

Op de “autostrade” gaan de locals heel gezwind over de middenberm om in de andere richting hun weg verder te zetten. Je ziet er mensen met paard en kar, voetgangers, fietsers, mensen die plots van richting veranderen…, enfin, spannende tijden. Opletten is dus de boodschap, maar in ruil krijg je magische vergezichten te zien !

Ook nog even vermelden dat er overal in Cuba hotspots zijn, vb. in hotels of op pleintjes met internet voor toeristen. Je koopt best een kaartje als je daartoe de kans hebt (bv. 2 uur toegang tot het internet), want niet overal waar er hotspots zijn, zijn de kaartjes ook verkrijgbaar.

Laurence

2016

 

Over de bestemming

Op reis naar Caraïben

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?