Azoren: Faial, Flores, Corvo en Santa Maria

Prijs

Op aanvraag

De Azoren hebben een bijzondere aantrekkingskracht. Van de 9 eilanden hebben we er reeds 4 bezocht (zie: “De Azoren: São Miguel, São Jorge, Pico & Terceira”). Tijd dus om de andere eilanden te verkennen. We beginnen in Faial, trekken daarna naar de meest westelijke eilanden Flores en Corvo, om te eindigen in het zuid-oostelijke Santa Maria.

 

FAIAL:

Dit kleine eiland (21 bij 16 km) ligt centraal in de Azoren archipel, op een steenworp van Pico. Het is al eeuwenlang een belangrijke stopplaats tussen Amerika en Europa voor jachtschepen en zeilers.

In de hoofdstad Horta komt zowat de hele wereld langs in het gezellige, beroemde en wellicht meest gefotografeerde Peter’s Café Sport, waar de gin-tonics samen met de reisverhalen vlotjes over de toog gaan. Op de kademuren laat de bemanning van de schepen nog steeds een muurschildering na als groet aan de wereld.

 

Niettegenstaande de internationale passage is de stad Horta nog steeds zeer authentiek gebleven. Een wandeling in de stad is daarom een aanrader. Net buiten de stad vind je Porto Pim, een mooie baai tussen 2 slapende vulkanen, met één van de weinige zandstranden.

In de lente en de zomer kleurt Faial blauw door de kilometerslange, prachtige hortensiahagen, en groen door de weelderige begroeiing. Een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers, maar wie liever walvissen en dolfijnen gaat spotten zal zeker ook zijn gading vinden.

In het centrum van het eiland bevind zich de Caldeira, een immense groene krater. Als het weer het toelaat (het kan er mistig zijn) kun je een prachtige wandelroute volgen die je prachtige uitzichten biedt.

 

In het oosten van het eiland kom je plots in een maanlandschap terecht. Hier barstte de vulkaan Capelinhos voor het laatst uit in 1957. Toen vele maanden later de kalmte terug gekeerd en de lava gestold was, bleek het eiland een stuk groter geworden te zijn. Een merkwaardige plaats…

 

 

Genuino Madruga
Tip: ga eens eten in restaurant Genuino in Horta, aan Porto Pim. Je kunt er niet alleen voortreffelijk eten, maar ook kennis maken met Mr. Genuino Madruga, de eerste Portugees die solo rond de wereld zeilde. Hij vertelde ons o.a. vol passie over zijn ontmoeting met Jaques Brel.
 



De Vergeten Vlamingen
Ook heel wat Vlamingen - men spreekt van de "Vergeten Vlamingen" - hebben hun sporen achtergelaten op de Azoren. Tussen de 15e en 17e eeuw werden ze zelfs "de Vlaamse eilanden" (onder Portugees bewind) genoemd. De naam Horta zou afgeleid zijn van een rijke Vlaming Joost de Hurtere. En naast Horta vind je het dorpje "Flamengos".

 

Faial wordt meestal bezocht in combinatie met Pico. Trek er toch maar minimum 2 dagen voor uit.

 

FLORES

Een korte vlucht brengt ons naar het westelijke deel van de Azoren archipel: Flores, het bloemeneiland. Het is nóg kleiner dan Faial, telt slechts 4000 inwoners, en is werkelijk ongerept. Je komt ogen te kort om al dit moois te bewonderen: prachtige landschappen met miljoenen hortensia’s, watervallen, meren, steile rotswanden en slapende gehuchten. Als het paradijs bestaat, dan moet het er zo uitzien!

Hét hoogtepunt zijn de prachtige watervallen van Poço da Ribeira do Ferreiro. Na een korte wandeling, stevig bergop over rotsblokken en keien, kom je op een magische plaats. Je merkt het aan alle bezoekers: van dergelijke natuurpracht word je stil …

 

Verder heeft Flores een aantal meren (“caldeira” of “lagoa”) en “miradouro” die prachtige vergezichten bieden over de adembenemende landschappen. De vele wandeltrails zijn dan weer een paradijs voor wandelaars, terwijl de vogelspotters door hun verrekijker turen.

 

Wij verblijven in het bekoorlijke dorpje Fajã Grande, de badplaats bij uitstek van Flores, met natuurlijke zwembaden, keistranden aan de voet van indrukwekkende rotsen en spectaculaire watervallen. Het is ook het uiterste westelijke puntje van Europa.

 

De hoofd-“stad” is Santa Cruz, een gezellig dorp dat geprangd ligt tussen de oceaan en de luchthaven. Er is een kleine haven met natuurlijke zwembaden en een imposante kerk. Van hieruit gaan we ook met de zodiak op excursie naar Corvo.

 

Hoewel er wel wat toeristen zijn op de Azoren, blijft het allemaal zeer authentiek. Het is aanpassen aan het lokale leven, en zo hoort het ook.

 

CORVO

Dit piepkleine eiland (6,5 bij 4 km) is niet méér dan het topje van een zeevulkaan dat boven water uitsteekt. Er is één dorp, Vila Nova do Corvo en er wonen zo’n 430 personen. Er is wel een kleine luchthaven.

Wij boekten een dagexcursie met privégids. Een spectaculaire tocht met een zodiak bracht ons eerst naar de grotten en watervallen van Flores, om dan met volle vaart over te steken naar Corvo (24 km).

 

Met de wagen worden we naar de rand van de Caldeirão gebracht, waar we opnieuw een fantastisch zicht krijgen op een duizelingwekkend landschap.

De omtrek van de krater is 3.4 km. In de diepte liggen 2 meren met daarin kleine eilanden. Wandelaars trekken de met mos begroeide krater in, langs de rustig grazende koeien.

 

Daarna worden we naar het dorp gebracht waar we een lokale lunch aangeboden krijgen. Dan volgt een rondleiding in het dorp, met o.a. en kort bezoek aan het Ecomuseu do Corvo, waar we ontvangen worden door een ontzettend vriendelijke en gepassioneerde gastheer.

Dan wacht ons nog de spectaculaire terugvaart met de zodiak, begeleid door tientallen azorische vogels – de Cory’s Shearwater – die laag boven het wateroppervlak scheren tot vlakbij de boot.

 


Special thanks to
the very professional guide 
Cláudia Nunes. 

You made our day :-) ! 

 

SANTA MARIA

Een Sata-vlucht brengt ons terug naar het oosten. Zo’n 88 km onder São Miguel ligt het laatste eiland dat we bezoeken: Santa Maria. Alweer een klein eiland (ca. 16 bij 10 km) met 5500 bewoners. In tegenstelling tot de vorige eilanden zien we echter heel mooie, statige huizen, netjes geschilderd in dezelfde kleuren per dorp.

Opvallend is de vlakte in het westen van het eiland, met een laaggroeiende, okerkleurige vegetatie; zeer on-Azorisch. Maar in de rest van het eiland vind je opnieuw de typische bergwegen, met prachtige views (miradouro) en een paar witte zandstranden.

 

Het mooiste strand is Praia Formosa, waar je op een rustige manier van het strand kunt genieten. Het baai van São Lourenço, met natuurlijk zwembad, is aan een opwaardering toe. De baai van Anjos is dan weer een bezoekje waard, zoals Columbus deed toen hij terugkeerde van zijn ontdekkingsreis. Zijn standbeeld staat wat verderop, naat een heuse blues bar.

Het meest fotogenieke plaats is zonder twijfel de witte vuurtoren van Ponta Do Castello met de rode daken. Een wandelpad tussen wijngaarden en terassen brengt je er naar toe. Onder aan de heuvel ligt het kleurrijke gehucht Maia, ook met een natuurlijk zwembad.

 

In de hoofdstad Vilo do Porto vind je zowaar enkele mooie winkels, restaurants, cafés en meerdere tankstations. Er is een haven, beschermd door een fort. Van hieruit vertrekken vele bootjes met duikers die de onderwaterwereld gaan verkennen.

 

Isabelle & Marc

2024

 

We waren al een grote fan van de Azoren, maar nu we nog méér gezien hebben van deze paradijselijke archipel is onze bewondering ervoor enkel maar groter geworden.

Over de bestemming

Op reis naar Azoren

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?