Warschau

Bestemming(en)

Europa

Prijs

Op aanvraag

Ik nam deel aan een congres voor reisagenten in Warschau, hoofdstad van Polen. Het doel van dergelijk congres is tweeledig: enerzijds nieuwe inzichten verwerven over de trends binnen de reissector en netwerken, maar anderzijds ook de bestemming ontdekken. En – amaai – Warschau was werkelijk een ontdekking!  Deze stad heeft werkelijks àlles in zich om een nieuwe hype te worden in Europa.

Warschau was zo goed als volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog (Opstand van Warschau, 1944) en daar doen veel zaken in de stad je aan herinneren. De oude stad (Stare Miasto) werd na de oorlog heropgebouwd in de oorspronkelijke stijl en behoort nu tot het Werelderfgoed van de UNESCO. Een sterk staaltje veerkracht, dat een heel bijzondere uitstraling heeft. In het weekend is dit stadsdeel verkeersvrij en het is er héérlijk om te flanneren.

Warschau ligt aan de majestueuze rivier de Wisla (of Vistula), die aan haar oevers zowaar enkele zandstranden telt. Volgens de legende leefde in deze rivier een zeemeermin die de stad bewaakte tegen mogelijke indringers.  Haar standbeeld staat in de buurt de opvallende Świętokrzyski brug. Langs de oevers van de rivier kun je heerlijk fietsen, wandelen en terrasjes doen.

 

Wij gingen de stad met de fiets verkennen. Een aanrader, want de afstanden zijn vrij groot en er is zo veel te zien!

Een heel ander stadsdeel vind je ten westen van de oude binnenstad. Hier torent de ene wolkenkrabber naast de andere. De locals noemen het smalend hun ‘Manhattan’. Centraal in dit gebied staat het robuste Paleis van Cultuur en Wetenschap (in het Pools “Pałac Kultury i Nauki” of PKiN); een geschenk van Stalin (1955) met een enorm plein ervoor voor de parades (nu is het een parking). Dit gebouw is toegankelijk voor het publiek. Op de 32ste verdieping heb je een 360° zicht op de stad en de omgeving. De moeite waard. Na de val van het communisme rees de ene ‘skyscraper’ uit de grond, en deze bouwwoede duurt nog steeds voort.

De Poolse componist Frédéric Chopin, geboren in de nabije buurt van Warschau,  is heel nadrukkelijk aanwezig in Warschau. Zelfs de luchthaven kreeg zijn naam en zijn hart zou ingemetseld zijn in een pilaar in de Kerk van het Heilige Kruis. Liefhebbers kunnen zeker een concert meepikken met muziek van deze virtuoos, die slechts 39 jaar werd. Toevallig kwamen we hem deze zomer ook nog tegen in het Kartuizerklooster van Valldemossa op Mallorca, waar hij een winter doorbracht met zijn geliefde George Sand.

Warschau is echt aan een revival bezig. Hele buurten worden gerenoveerd en oude fabriekssites krijgen een nieuwe functie. Zo brachten we een bezoek aan het gloednieuwe en héél mooie vodka-museum dat in dergelijke site is ondergebracht. De brede lanen en straten zijn opvallend proper. Hier heerst orde en netheid.

 

 

Restaurant tips:
  • Stixx Bar & Grill, plac Europejski 4A, 00-844 Warszawa, Polen
  • Der Elefant, plac Bankowy 1, 00-144 Warszawa, Polen
  • Belvedere, Agrykola 1, 00-460 Warszawa, Polen (!)

 

Isabelle

2018

 

Warschau wordt zo hip en trendy als Berlijn. Op minder dan 2 uur vliegen een aanrader voor een citytrip of X-mas shopping.

Over de bestemming

Op reis naar Europa

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?