Van Nashville naar New Orleans

Prijs

Op aanvraag

Deze reis brengt ons van Nashville tot in New Orleans. Hier draait alles rond muziek en burgerrechten.

We gaan op zoek naar de wortels van de country muziek, het ontstaan dan de blues, de nalatenschap van Elvis en de oorsprong van de jazz. Daarnaast krijgen we meer zicht op de strijd van de slaven en de zwarte bevolking voor erkenning en gelijke “Civil Rights”. Soms zullen we enthousiast worden van de muziek; soms stil van de schrijnende verhalen. In elk geval een goed gevuld programma dat ons in de Amerikaanse staten Tennessee, Mississippi en Louisiana brengt.

We beginnen in Nashville om via Memphis, Clarksdale, Cleveland, Vicksburg en Jackson te eindigen in New Orleans. Here we go!

 

NASHVILLE

The Music City. Wat we ons daar moesten bij voorstellen, wisten we helemaal niet. En nu wij er geweest zijn, vinden we het moeilijk om te beschrijven. Maar we doen toch een poging.

 

 

Stel je even voor: een stad waar àlles draait om muziek. Fier op hun country-verleden en op alle grote artiesten die hier toe bijgedragen hebben. Stel je een brede, drukke straat voor met tién-tal-len bars en clubs, de één naast de ander, waar reeds van in de voormiddag tot diep in de nacht constant live muziek gespeeld wordt. En dit 365 dagen per jaar. Stel je voor dat op vrij- en zaterdagavond deze straat wordt afgesloten voor alle verkeer en dat een mensenmassa geniet van de muziek en de ambiance. “Have fun” is hier de boodschap, met respect voor iedereen. Dàt is Lower Broadway, ook wel de Honky Tonk Highway genoemd. Geloof ons: je komt ogen en oren te kort. Wat in Nashville dagelijkse kost is, is voor ons – als music lovers – een unieke ervaring.

In elke bar staat er een groepje te spelen, ramen en deuren open. Overal in de stad rijden er party-wagens rondt met luide muziek en feestende mensen. Op “pedal taverns”, een soort rijdende toog die met pedalen wordt voortbewogen (en die wij ook wel kennen), maken mensen plezier, vaak met roze hoeden op. Elke bar, club of hotel heeft wel een rooftop bar waar er verder kan gefeest worden.

Nashville by Night is zonder meer een aparte ervaring. Je kunt kiezen uit talloze live optredens in even talloze clubs. In het weekend zijn er vaak lange wachtrijen om ergens binnen te komen. Maar alles verloopt rustig en vlekkeloos. En maak je geen illusies: als je géén 21 jaar bent krijg je géén alcohol. Je ID wordt gevraagd om je leeftijd te bewijzen, ook al ben je 77.

 

 

Nashville wordt beschouwd als de bakermat van de country muziek. De geschiedenis ervan is samengebracht in de Country Music Hall of Fame and Museum, dat beslist een bezoek waard is.

Met een combi-ticket krijg je meteen een begeleid bezoek aan de legendarische RCA Studio B, waar Elvis zo’n 200 liedjes opnam, naast vele andere grootheden. Elke muziekliefhebber krijgt kippenvel bij het betreden van deze historische ruimte. 

 

 

Maar er zijn nog legendarische locaties, zoals het Ryman Auditorium, het Johnny Cash Museum en de Grand Ole Opry (dat wel een eindje van het centrum verwijderd ligt). Via de Shelby Pedestrian Bridge steek je de rivier over, en voor een parkwandeling kun je terecht in één van de 113 parken, waarvan Centennial Park het grootste is.

Nashville is de laatste jaren aan een stevige heropleving bezig. Ooit was het een vrij armoedige stad, maar nu komen steeds meer wolkenkrabbers (en dus mensen en bedrijven) bij, waarvan de AT&T building met z’n Batman-achtige look (voorlopig) de hoogste is. Dit maakt dat de skyline best indrukwekkend is. Het is geen hectische stad, maar een aangename – zelfs rustige – provinciestad, met een uitbundig kloppend muzikaal hart.

 

MEMPHIS

Na een rustige rit van 350 km komen we aan in “Memphis, Home of the Blues”. Het is maandag en de stad ligt er zo goed als verlaten bij. Maar in de namiddag komt het leven op gang in Beale Street. ’s Avonds barst het los en is er opnieuw een overaanbod aan live optredens. Net zoals in Nashville klinkt ook hier live muziek in elke bar, met B.B. King’s Blues Club als voornaamste publiekstrekker.

 

 

We bezoeken de SUN Studio, waar je de historie kunt ruiken, met dank aan heel gedreven (jonge) gidsen. Ze vertellen de verhalen van iconen zoals Elvis, Roy Orbisson, Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en vele anderen die hier geschiedenis geschreven hebben.

Daarna trekken we naar het STAX Museum, waar je ondergedompeld wordt in de Amerikaanse soul muziek. Hier wordt een “enjoy life”-verhaal verteld dat aanstekelijk positief werkt.

Wat je in Memphis niet links kùnt laten liggen is GRACELAND, het landgoed dat Elvis Presley in 1957 kocht en er samen met zijn ouders woonde tot zijn dood in 1977. Graceland is – op één na, nl. het Witte Huis – het meest bezochte woonhuis-museum van de Verenigde Staten. Ja, de nalatenschap van Elvis wordt gecommercialiseerd, maar waarom ook niet. In groepjes bezoek je het landhuis waar je een diepe inkijk krijgt in het privéleven van deze halfgod. Een groet aan het graf is volstrekt op zijn plaats. Daarna kun je in verschillende hallen genieten van zijn instrumenten, zijn revolutionaire outfits, zijn collectie auto’s en twee privé vliegtuigen.

Memphis is ook de stad die steeds zal herinneren aan Martin Luther King die in 1968 op 39-jarige leeftijd werd doodgeschoten terwijl hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis stond. Na verbouwingen werd het motel in 1991 opengesteld voor het publiek. Het werd het National Civil Rights Museum waarin het verhaal verteld wordt van de strijd voor burgerrechten van de Afro-Amerikanen vanaf de aankomst van de eerste zwarte slaven in 1619 tot aan de moord op King in 1968. Een strijd die helaas nog steeds niet gestreden is. Het grijpt je naar de keel.

 

 

 

CLARKSDALE

“The Birthplace of the Blues”. Een stadje met ongeveer 20.000 inwoners en geboorteplaats van legendarische muzikanten zoals Sam Cooke, Ike Turner, Muddy Waters en John Lee Hooker. Nieuwe generaties toekomstige grootheden – zoals Kingfish – krijgen de Blues met de paplepel mee. Een bezoek aan dit stadje begin je best in het Visitor Center, waar je met open armen ontvangen wordt door directeur ‘Buba’, Marion en Sue. Zij tonen je enthousiast de beste plekjes van de stad. Wij komen aan in de namiddag en de stad lijkt verlaten. Toch klinkt achter sommige deuren reeds live muziek die uitnodigt om toch eens binnen te stappen. Zo maken we kennis met enkele muzikanten, zoals Deak Harp, die leven van en met de Blues.

Het verhaal – of de legende – van Robert Johnson die op de Crossroads zijn ziel zou hebben verkocht aan de duivel om een beroemde Blues-muzikant te worden, zou ons hier te ver leiden. Over waar het bewuste kruispunt zou gelegen hebben, bestaat geen eensgezindheid, maar Clarksdale weet het zeker: op de kruising van highway 61 (de Blues Highway) en 49 (de weg naar Parchman Prison).

In het Delta Blues Museum vind je de hele geschiedenis terug van de Blues. En wie ’s avonds live muziek wil meemaken kan zeker terecht in o.a. de Ground Zero Blues Club, waarvan de acteur Morgan Freeman mede-oprichter is.

Wie open staat voor een originele overnachting moet zeker the Shack Up Inn in overweging nemen. Je logeert er in een soort ‘barakken-met-alle-moderne-comfort’ in een heel speciale setting, op een paar kilometers van het centrum van Clarksdale. Je kunt er genieten van live optredens in hun eigen zaaltje “The Chapel”.

 

 

CLEVELAND – VICKSBURG – JACKSON

Cleveland is heel trots op haar Grammy Award Museum, het enige Grammy museum buiten Los Angeles. Liefhebbers van modelbouw kunnen hun hartje ophalen in het vind je het Railroad Museum dat net naast het Visitor Center gelegen is. Iets buiten het centrum vind je ook de Dockery Farms, die een zeer grote rol speelden in het ontstaan van de Blues. De arbeiders die op de katoenplantages werkten zongen vaak samen met inspirerende muzikanten. Zo werd deze site in de jaren 1920 een informele muzikale hotspot.

In Vicksburg kun je de brede Mississippi rivier bewonderen en een bezoek brengen aan het National Military Park, waar in 1863 een belangrijke veldslag geleverd werd in de Amerikaanse Burgeroorlog.

Jackson is dan weer de hoofdstad van de staat Mississippi. Je kunt er de indrukwekkende Capitol Building en het Old Capitol Museum bezoeken. In het Civil Rights Museum word je nogmaals geconfronteerd met het indringende verhaal van – het gebrek aan – mensenrechten. Een praatje met de lokale gids maakt ons duidelijk dat deze strijd verre van gestreden is. En ’s avonds is er alweer live muziek in de bars en restaurants …

 

 

 

 

NEW ORLEANS

Hier trekken we een week voor uit. Er heerst alweer een heel andere sfeer, diep in de Mississippidelta, Louisiana. Een smeltkroes van culturen vormt er een boeiend en vooral levendig geheel. Muziek is ook hier manifest aanwezig, maar er is daarnaast nog zoveel meer te beleven.

 

 

Music – Music – Music

The “Birthplace of Jazz”, met Louis Armstrong (die een naar hem genoemd park heeft) als meest bekende figuur. Maar ook dixieland en funk vinden hun ontstaan in deze regio, terwijl gospel (met o.m. Mahalia Jackson) ook zijn invloed heeft laten gelden. “Music is all over the street”, maar Bourbon Street is het absolute centrum van de uitgaansbuurt, met tal van clubs waar je allerlei live bands aan het werk kunt zien. De echte jazz is er echter wat in de verdrukking geraakt en vind je bijvoorbeeld nog in de heel gezellige “Fritzels’s” (een must do!) en in Maison Bourbon. Maar vergeet ook Frenchmen Street niet, waar je een aantal heel authentieke clubs vindt.

 

 

 

Kunst

Een beetje onverwacht tussen al het muzikaal geweld vind je in Royal Street tal van interessante kunstgalerijen met prachtige werken van diverse kunstenaars. Aan de rand van de stad vind je ook City Park, dat immens groot is. Maar aan de hoofingang is er heel prachtige beeldentuin met van internationale (ook Belgische) kunstenaars. Ook op de French Market kun je kuieren tussen de vele kraampjes met diverse snuisterijen.

 

Architectuur

De koloniale periodes – zowel de Spaanse als de Franse – hebben prachtige herenhuizen (“mansions”) nagelaten. Die kun je bewonderen als je aan het slenteren bent in het oude stads deel, “the French Quarter”, maar ook het Garden District is het bezichtigen waard. Dit kun je o.m. doen met de groene “streetcar” – een één-wagon tram – in St. Charles Avenue.

 

De Mississippi

Wat een machtige rivier is dit! New Orleans heeft er haar oorsprong aan te danken als Franse handelspost (1718). Met haar 3766 km doorkruist ze niet minder dan 10 (!) Amerikaanse staten. De Mississippidelta is het uitgestrekt mondingsgebied dat gecontroleerd wordt door stuwen en dammen. Heel wat gebieden, waaronder de stad New Orleans zelf, liggen onder zeeniveau. Hevige stormen kunnen deze regio teisteren. Orkaan Katrina (2005) ligt nog vers in het geheugen. De lokale bevolking spreekt er spontaan nog vaak over. Nu ligt de Mississippi er vredig bij en kun je een tochtje met de typische Mississippi Riverboat maken, diner met live muziek inclusief.

 

The Swamps

De omgeving rond de stad en in de delta is ronduit fascinerend. Ga zeker een begeleide tour doen doorheen de moerassen (“the Bayou”) en laat je bekoren door de prachtige bomen, de groenbedekte ondiepe vaarvlaktes, met alligators, wasberen, schildpadden, vissen, vogels en everzwijnen. Deze tocht kun je boeken met een air boat of motor boat, maar moet je zéker doen!

 

 

The Plantations

In de 19e eeuw werd er in de wijde omgeving van New Orleans en rond de Mississippi grof geld verdiend met het kweken en verhandelen van suikerriet. Een 400-tal “plantations” hadden hier hun eigen landstroken. De meest bekende die je kunt bezoeken zijn “the Oak Alley Plantation”, gekend omwille van haar prachtige dreef met “southern live oak trees”, en “the Laura Plantation”. Een interessant bezoek, hoewel wij persoonlijk vonden dat het verhaal van de echte werkkrachten achter deze rijkdom – nl. de slavernij – gereduceerd wordt tot een Bokrijk-achtige voorstelling van een gruwelijke realiteit. Wij waren blij eerst het verhaal van de slavernij gezien te hebben in Memphis en Jackson om dit in een context te kunnen plaatsen.

 

 

Seven Three Destilling Co.

Tot slot willen ook een lans breken voor jonge lokale ondernemers. Zo brachten we een bezoek & tasting aan Seven Three Destilling Co., een vrij recente stokerij waar door jonge mensen met veel gedrevenheid gin, rum, vodka en bourbon whiskey wordt gemaakt op basis van lokale producten.

 

Wie New Orleans zegt Bobby SETTER, de bekende Pintenaar die zich Ere-Burger mag noemen van deze wereldstad (!). Hij draagt deze titel met fierheid en is een fantastisch ambassadeur van de stad. Zijn persoonlijke en vriendschapsrelatie met Fats Domino heeft hem onafscheidelijk met New Orleans verbonden en dat draagt hij nog steeds uit, o.a. aan de hand van een muzikale documentaire op Eclips TV (meer info). We zijn blij hem en zijn dochter Karin daar ontmoet te hebben.



 

Isabelle & Marc

2023

Over de bestemming

Op reis naar Memphis

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?