Turijn, een goed bewaard geheim

Prijs

Op aanvraag

Als reisagente valt het me op dat er bepaalde steden zijn die erg weinig als citytrip bestemming geboekt worden. Één van die steden is Turijn. Ik wou weten of dit al dan niet terecht is en ging er op verkenning. Ik kwam terecht in een verborgen parel in het Noord-Italiaanse Piemonte. Een goed bewaard geheim.

In Turijn aangekomen merk je onmiddellijk dat je in een authentieke Italiaanse stad terecht gekomen bent, waar het toerisme (nog) niet domineert en die uitnodigt om deel te nemen aan het lokale leven. Dat heb ik dan ook met veel plezier gedaan.

 

Vooreerst de architectuur

De beste manier om het centrum van de stad te verkennen is te voet. Niet alleen omdat veilige fietspaden eerder beperkt zijn, maar vooral omdat er zoveel te zien is dat je hoofd nooit stil staat. Hoewel haar geschiedenis terug gaat tot in de Romeinse tijd is het vooral in de 16e eeuw dat Turijn tot ontplooiing komt.

Ooit (tot in 1865) was ze zelfs de hoofdstad van het verenigde Italië. Het is een waar openlucht museum met een koninklijk paleis en prachtige, statige ‘palazzi’ die getuigen van het rijke verleden.

De loodrechte gebouwenrijen vormen indrukwekkende straten waardoor het heerlijk wandelen is. In vele van deze gebouwen zijn talrijke musea ondergebracht, waarvan het Museo Egizio (het grootste Egyptische museum na Caïro) het meest bezocht wordt.

Gezellige eet- en drinkcultuur

Ik boekte een hotelkamer zonder ontbijt om de dag te kunnen starten tussen de locals in één van de ontelbare koffiebars met een lekkere cappuccino of expresso met een croissant of een “tramezzino” (sandwich).

In de loop van de namiddag volgt dan een lichte lunch, en ‘s avonds de “aperitivo” met typische hapjes. Noord-Italianen houden van gezellig samen keuvelen en tafelen met vrienden en familie. Vaak loopt de “aperitivo” uit in een “apericena” die dan het avondeten vervangt.

Wil je toch een degelijke maaltijd dan ontvangen de vele restaurants hun gasten graag tot zeer laat in de avond. Hier heb ik ook aan den lijve ervaren wat “slowfood” betekent: eerlijke producten, originele combinaties en een hoge dosis ‘liefde voor het vak’. Dit alles met fierheid gepresenteerd aan een zeer goede prijs. Vooral als je de hoofdstraten verlaat en dieper de wijken intrekt kun je heerlijke restaurants en bars vinden die echt goedkoop-en-o-zo-lekker zijn.

 

Turijn heeft àlles voor een ontspannende 3-daagse citytrip. Gewoon doen!

 

 

Shopping

Turijn is ook een walhalla voor shoppers. Er is een overaanbod van schoenen, handtassen en kledij, voor ieders budget. In de Via Roma vind je de ‘grote merken’, terwijl de Via Garibaldi een speeltuin is voor zeer betaalbaar winkelplezier. Een aanrader. Voeg daar nog de Via Lagrange en Via Po aan toe en je hebt meteen de vier belangrijkste shoppingstraten.

 

 

De mensen

Ik kan het niet laten: Italianen zijn geboren met een smartphone in de hand en de openbare ruimte is één grote telefooncel. Je voelt je de vreemde eend in de bijt als je niet loopt te bellen op straat. Maar Noord-Italianen zijn wat rustiger dan bijvoorbeeld de Romeinen: minder luidruchtig en minder gesticulerend. Ze kunnen nogal koel en stug overkomen, maar zijn daarom niet onvriendelijk. Ze beheersen slechts beperkt andere talen, wat het contact soms wat moeilijker maakt. Als je geen Italiaans spreekt, kom je er wel iets verder met het Frans dan met het Engels.

 

Wat ik er zo leuk aan vond :
  • Niet echt toeristisch, en dus authentiek Italiaans.
  • De fantastische gebouwen en de grandeur die ze uitstralen.
  • Het heerlijke culinaire aanbod.
  • De sfeer en de gezelligheid.
  • De vele winkels :-).
  • De goede prijzen (als je wat uitkijkt).

 

Bar & Resto Tips:

Het aanbod bars en restaurants is in Turijn enorm. Zonder andere zaken te kort te willen doen, deel ik hier gewoon enkele adresjes waar ik erg genoten heb :
  • voor de “aperitivo” een degustatie van prosseco: “La Proseccheria”, Via Berthollet 18/A, Turijn
  • voor eerlijk “slowfood” met wine tasting: “Bistrot Turin”, Via Po 21/B, Turijn
  • voor een bijzondere ervaring: “Le Scondelle”, Via Stampatori 16/C, Turijn.

 

Isabelle

2018

 

Over de bestemming

Op reis naar Europa

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?