Toscane – Roadtrip

Prijs

Op aanvraag

Toscane is een populaire bestemming voor velen. Het staat bekend om z’n prachtige groene heuvels, glooiende wijnvelden en typische dorpjes. Dit is op zich al een goede reden om zelf eens een kijkje te gaan nemen. We concentreren ons op de regio’s rond Firenze, Lucca en Siena, en laten ons gewillig onderdompelen in de Toscaanse cultuur en gastronomie.

Toscane 01

Firenze

Het is ons 2e bezoek aan Firenze. Het blijft een fascinerende stad, met een rijke geschiedenis van rijke families. Het panoramisch uitzicht op de stad van op de Piazzale Michelangelo is gewoon fantastisch.

Deze keer doen we wat we de vorige keer niet konden doen: een bezoek aan Galleria dell’Accademia, om David te kunnen bewonderen, en Galleria degli Uffizi, omwille van het belang ervan en de enorme collectie.

Daarnaast is er natuurlijk de opvallende Duomo Santa Maria del Fiore (met een prachtige façade en een imposante koepel die de skyline van de stad domineert), het Palazzo Vecchio (dat momenteel ook een museum herbergt), de beroemde Ponte Vecchio (met de vele winkelstjes met klatergoud en de Corridoio Vasariano, een overdekte passage over de rivier, de Arno), en nog zoveel meer.

 

Firenze telt veel musea, maar is vooral een museum op zich.

 

 

Prato & Pistoia

Tijdens de rit van de luchthaven van Firenze naar ons eerste hotel houden we halt in de steden Prato en Pistoia. Beiden zijn een kort bezoekje waard:

Prato (11e eeuw), met z’n basiliek op de Piazza del Duomo; Pistoia waarvan de oorsprong terug gaat tot de tijd van de Romeinen, met de middeleeuwse dom en het Palazzo Comunale als bezienswaardigheden. (Zie ook de lunchtip onderaan ;)- !)

 

Pisa

Het weer valt tegen, dus mooie foto’s kunnen we niet maken. Maar zelfs in de regen is het drieluik “de ‘scheve’ klokkentoren, de Duomo Santa Maria Assunta en de doopkapel San Giovanni” echt indrukwekkend.

 

Lucca

Lucca kan vrij druk zijn, maar is zeker de moeite waard. De stad is volledig omwald door een 4 kilometer lange vestingmuur en telt  6  toegangspoorten. De binnenstad is zo goed als autovrij.

Er zijn opvallende bezienswaardigheden, zoals de imposante kerk San Michele in Foro, de Duomo di San Martino en de Piazza dell’Anfiteatro, een ovalen plein op de plaats van het vroegere Romeinse amfitheater, met rondom rond winkels en restaurants. Het is er fijn slenteren van plein tot plein door de gezellige straatjes.

Sportievelingen kunnen de 232 treden van de Torre Guinigi beklimmen om van tussen de bomen die op de top van de toren groeien een pracht zicht te hebben op de omgeving.

Wij kozen voor een flesje prosecco met zicht op de prachtige gevel van  de basiliek van San Frediano. Er wordt gezegd dat Lucca 100 kerken telt. We betwijfelen of dit waar is, maar het valt op dat elke stad en elk dorp in Italië een ‘duomo’ heeft. De rijkdom in het middeleeuwse Italië moet enorm geweest zijn.

 

 

Het antwoord op de vraag “hoeveel kerken, basilieken en kathedralen telt Italië”, hebben we nog niet gevonden, maar het zijn er ont-zét-tend veel!

San Gimignano

Met zijn 14 torens (ooit waren het er 72!) wordt San Gimignano ook wel het Manhattan van Toscane genoemd. We hadden niet verwacht dat het zó toeristisch zou zijn, maar het is er wel erg gezellig. Het is aangenaam slenteren in de steegjes, in de schaduw van een toren. Als kunstliefhebbers maakten we ook kennis met het prachtige werk van Andrea Roggi.

 

Siena

Alweer en stad met een rijk historisch verleden, met een prachtige Duomo di Siena en de indrukwekkende schelpvormige Piazza del Campo. Vanaf het stadhuis (Palazzo Pubblico) kun je zien dat het plein verdeeld is in negen segmenten, die verwijzen naar de gilden die de stad destijds bestuurden. Nu is het o.a. ook bekend als aankomstplaats van de wielerwedstrijd Strada Bianche.

 

Siena is niet erg groot, maar wel zeer de moeite waard.

 

De Chianti wijnroutes

Het is zonder meer fan-tas-tisch om door de chianti streek te rijden met z’n glooiende heuvels vol wijnranken en sympathieke dorpjes. De tocht van Siena naar Firenze bracht ons o.m. in Gaiole, Radda en Castellina in Chianti. Vooral dit laatste dorpje is beslist een aanrader. Maar de schitterende panorama’s tijdens de rit overtreffen werkelijk alles.

De Toscaanse dorpen ademen historie, de landschappen groene wijdsheid en de wijnvelden gastronomie.

 

 

De Ligurische kust

Tenslotte willen we ook eens de stranden zien aan de Ligurische kust en rijden een stukje langs de kustlijn ter hoogte van Marina di Massa. Niet onmiddellijk ons ding, maar wel net en ordelijk.

Deze streek staat bekend voor haar marmer, dus maken van de gelegenheid gebruik om een blik te werpen op de marmergroeven van Carrara. Het is alsof de bergen gestript worden en met een dun laagje sneeuw bedekt worden. Maar voor de rest is het er een af en aan rijden van zware vrachtwagens.

Niet het Toscane dat we verwachten, maar dit maken we onmiddellijk goed met een heel leuke stop Pietrasanta, een sympathiek kunstenaarsdorpje met een kunstwerk op elke hoek van de straat en op het centrale plein. Best te bezoeken nà 17u, want dan gaan pas de winkeltjes open.

 

Restaurant tips:
We werden heel goed ontvangen op deze adresjes:
  • Osteria Cacio e pepe, Località le Lodoline, 53019 Vagliagli 
  • Vineria Il Murello, Via S. Pietro, 48, 53100 Siena
  • Enoteca Bistrot Bacco Matto, Via dei Neri 39, Firenze
  • Osteria San Niccolo, Via San Niccolo 60, Firenze
  • Bar Quadrifoglio, Via Fillungo 124, Lucca
  • Le Barrique, Via G. Mazzoni 19, Prato
  • Osteria Antico Frantoio, Via Francigena 59, Nocchi-Camaiore
  • Ristorante Il Vicolo, Via del Cantone, 91, 50019 Sesto Fiorentino (aan de luchthaven van Firenze)

 

Isabelle & Marc

2020

Over de bestemming

Op reis naar Europa

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?