Stockholm

Prijs

Op aanvraag

We waren nieuwsgierig geworden naar Stockholm omdat we er al veel positiefs over gehoord hadden. Dus gingen we op ontdekking naar de Zweedse hoofdstad. Een citytrip met 3 overnachtingen en goede vlieguren zodat we de tijd maximaal konden benutten. En het werd een aangename kennismaking met een mooie stad. We hebben bovendien enkele belangrijke tips in petto.

 

 

De citytrip begint al wanneer het vliegtuig zich voorbereidt op de landing. Vanuit de lucht zie je immers heel goed dat deze regio bestaat uit water en talloze eilandjes (volgens Wikipedia ca. 24.000!). De luchthaven Arlanda ligt op 44km van het centrum van de stad. Er is een vlotte en regelmatige treinverbinding tussen de luchthaven en het centraal station of je kunt een taxi nemen.

De stad Stockholm zelf bestaat uit 14 eilandjes die je kunt bereiken over wegen en bruggen, per boot of met de metro.

 

Elk stadsdeel heeft een eigen karakter en beleving :

– Gamla Stan, de oude binnenstad, met o.a. het Koninklijk Paleis en de parlementsgebouwen (Rikstaghuset), vele kerken en het Nobelmuseum. Het is gezellig kuieren in de smalle straatjes tussen de bruinrood geschilderde huisjes, ondanks de vele toeristen.

– Norrmalm staat in schril contrast met de oude stad: het is een zakelijke wijk hart rond het centrale plein Sergels Torg. Tijdens ons bezoek werd de skyline overheerst door torenkranen, maar binnen afzienbare tijd wordt dit ongetwijfeld een bruisend stadsdeel. Aan de waterkant nog vele mooie pleinen en bezienswaardigheden. Vergeet zeker niet de brug over te steken die leidt naar het fantastische stadhuis (Stadshuset).

– In Östermalm vind je mooie winkelstraten met elegante boetieks en designwinkels in mooie gebouwen-met-een-ziel. Het is er gezellig, met vele restaurants en bars. Vooral rond de Saluhall, een oude markthall kun je lekkere verse vis eten. Langs de promenade Strandvägen kun je heerlijk flanneren tussen het water en de boten, en de majestueuze gebouwen (eind 19e eeuw).

– Djurgården is niet alleen de groene long van de stad met vele wandelaars, fietsers en joggers. Hier vind je ook vele musea (de meest bezochte zijn het Vasamuseum en het ABBA-museum). “Skansen” is dan weer het oudste openluchtmuseum ter wereld en slingert je terug in de tijd, terwijl Gröna Lund een heus pretpark is. Voor elk wat wils dus!

– In het zuiden ligt Södermalm, bovenop de kliffen. Fietsen is hier iets lastiger ;-), maar in ruil krijg je het beste zicht op de stad. De wijk telt veel woonblokken, maar blijkt ook zowat het artistieke hart van de stad te zijn met veel kunst- en designgalerijtjes en muziekshops (vinyl).

– De Sofo-wijk is de uitgangsbuurt en komt pas ‘s avonds tot leven.

 

 

Stockholm in het kort ?
  • Een zeer mooie en aangename stad. De architectuur is op sommige plaatsen om van te smullen.
  • Het verkeer is helemaal niet hectisch, maar verloopt rustig en gedisciplineerd, en is afgestemd op voetgangers en fietsers.
  • Doordat je voortdurend omgeven wordt door water straalt er een zekere rust over deze stad, ondanks de vele toeristen.
  • Het is er overal proper en net.
  • Overal wordt je zeer vriendelijk en in perfect Engels ontvangen.
  • Je eet er lekker, puur, maar (drinkt er vooral) duur.

 

Onze tips :
  • Stockholm bezoek je best in de zomerperiode. Dan staat de natuur groen, zijn de temperaturen (wellicht) aangenaam en zijn de hotels goedkoper. En bovendien zullen de foto’s mooier zijn dan de onze :-).
  • Uit eten en vooral drinken is er vrij duur, en dit zeker in de meest toeristische straten. Als je goed uitkijkt kun je wel eten aan aanvaardbare prijzen, maar je kunt er geen kruistocht van maken. Alcoholische dranken kun je aan betaalbare prijzen (ca. +20%) aankopen in de staatswinkels (“Systembolaget”).
  • Trek tijd uit voor een bezoek aan een museum, het Koninklijk Paleis of het Stadhuis. Het aanbod is té groot om links te laten liggen.
  • Zweden is geen lid van de Eurozone maar je hoeft helemaal geen Zweedse kronen aan te schaffen. Werkelijk àlles wordt betaald met de kaart.

 

 

Isabelle & Marc

2018

Wij deden het meest centrale deel te voet want de afstanden zijn niet zo groot, en huurden een fiets voor de rest want de fietspaden zijn er zeer goed. Ondanks het niet al te beste weer bleek dit een perfecte combinatie te zijn.

Over de bestemming

Op reis naar Europa

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?