Spaans Baskenland

Bestemming(en)

Baskenland

Prijs

Op aanvraag

De Baskische Dienst voor Toerisme nam een groep reisagenten op sleeptouw om hun regio te promoten. Ze deden dit met zo’n overgave en met zo’n aanstekelijk enthousiasme dat we echt warm werden gemaakt voor het mooie Spaanse Baskenland, met z’n natuur en gastronomie.

BILBAO

Bilbao is de meest bekende én grootste stad van deze regio. Wij brengen er maar enkele uren door, voldoende voor een interessante stadswandeling met een gids. De stad ligt op één van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella, wat regelmatig aangeduid staat op de straatstenen in het oude centrum.

Het weer valt tegen, maar toch heerst er een gezelligheid. Via de Santiagokathedraal en het stadhuis, komen we aan het indrukwekkende Guggenheimmuseum dat zich op het uur in een dichte mist hult.

 

SAN SEBASTIAN 

We logeren in San Sebastian, 130 km ten oosten van Bilbao, en dus maar 20 km verwijderd van de Franse grens. Deze stad heeft werkelijk àlles : niet te groot, een gezellige oude kern en een prachtige baai aan de Golf van Biskaje.

Een stadsgids neemt ons mee naar de mooiste plaatsjes en vertelt over de vele lokale gebruiken (zoals de café’s waar enkel mannen komen om te eten, te drinken en te zingen).

Deze stad is vooral bekend van haar voetbalploeg Real Sociedad en van de wielerklassieker “Clásica San Sebastián”, maar heeft echt veel te bieden! Het is ietsje mondain, maar wij zijn enthousiast :-) !

 

 

VITORIA-GASTEIZ

Iets meer landinwaarts ligt Vitoria-Gasteiz, de 2e grootste stad van de regio. Door het drukke programma zien we deze stad enkel ’s avonds, aan de hand van een “pintxos tour” (typisch noord-spaanse kleine snacks op brood). Ook deze stad voelt gezellig aan, en is iets rustiger.

 

LAGUARDIA

Een goeie 60 km verder landinwaarts komen we in de kleine gemeente Laguardia (“the Guard”), gelegen op een strategische heuvel, en omgeven door een muur. Om in de stad te komen moet je één van de vijf poorten passeren.

Deze plaats is opgenomen in de lijst van de “mooiste dorpen van Spanje”. De kerk van Santa Maria is echt een bezoek waard: een indrukwekkend portiek wordt aan de hand van een serene voorstelling in al haar schoonheid getoond.

Als reisagent trok een specifiek kunstwerk naast de kerk trok onze speciale aandacht: “Viageros” (de reiziger).

 

Baskenland staat voor prachtige landschappen, gezellige steden, top-gastronomie en een fiere, gastvrije lokale bevolking.

 

TOP-GASTRONOMIE

Deze reis was sowieso een eye-opener, maar vooral de gastronomie heeft ons werkelijk ontzettend verrast. Toegegeven, uit onwetendheid, want deze streek telt bij nader inzien alles samen een heel hoog aantal michelinsterren. We waren onder andere te gast in Restaurant Eneko in Bilbao voor een ’tapas’ lunch.

 

RIOJA WIJN

We zitten midden in de “rioja”-streek, genoemd naar de de Rio Oja, een zij-rivier van de Ebro. We steken niet onder stoelen of banken dat we rijkelijk genoten hebben van al dit lekkers. Met onze speciale dank aan  Bodegas Valdemar, Bodegas Baigorri en Bodega El Fabulista.

 

LOKALE CULTUUR

We leerden ook enkele lokale gebruiken kennen, zoals “pelota” (een soort squach op een terrein zo groot als twee tennisvelden, met heel speciale ‘rackets’),  een spelletje “om-het-snelst-een-boomstam-klieven”, en de “Txalaparta” (een muziekinstrument van hout of steen, dat in duo bespeeld wordt; de naam verwijst naar ritmes die doen denken aan de draf van een paard).

 

Dank aan de Toeristische Dienst van Baskenland die ons vol trots de schoonheid en de troeven van het Baskenland hebben laten ervaren.

 

Enkele inspirerende links: 

tourism.euskadi.eus - bilbaoturismo.netvitoria-gasteiz.org - sansebastianturismoa.eus  - rutadelvinoderiojaalavesa.com - valdemar.es

 

Isabelle

2019

Over de bestemming

Op reis naar Baskenland

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?