Slovenië en Istrië, een mooie combinatie

Prijs

Op aanvraag

Ik vertrok op studiereis naar wat SLOVENIË en ISTRIË, zeer benieuwd naar wat deze bestemmingen te bieden hebben. Vijf dagen is uiteraard te kort om alles gezien te hebben, maar het gaf mij in elk geval al een serieus voorsmaakje.

Zeer regelmatig gaan wij – reisagenten – op studiereis. Zo kunnen we aan den lijve ervaren wat een bestemming te bieden heeft op het vlak van o.m. cultuur, natuur, bevolking, hotels en het culinair aanbod. Met deze kennis op zak kunnen wij onze klanten altijd perfect adviseren rekening houdend met hun persoonlijke verwachtingen.

SLOVENIË

 

Wat meteen opvalt bij het landen in Ljublijana is dat Slovenië een erg groen land is. Het zou, zo las ik, na Finland het groenste land van Europa zijn. Het landschap ziet er zeer gevarieerd uit doordat het Triglav gebergte zich laat afwisselen met glooiende groene landschappen.

De bouwstijl van de historische gebouwen is een mix van barok en art deco. Het oude stadsgedeelte is verkeersvrij zodat men rustig kan wandelen in de smalle straatjes en op de gezellige pleinen. En vergeet vooral niet om een terrasje te doen of één van de vele hippe bars of een trendy restaurant uit te proberen.

Slovenië heeft op culinair gebied heel wat te bieden. We nemen de lunch in Vila Podvin in Radovljica. De bekende Sloveense chef, Uros Stefelin, werkt vooral met lokale, seizoensgebonden producten en serveert ons heerlijke gerechten met invloeden uit de mediterraanse, Hongaarse en Oostenrijkse keuken. Dit smaakt alvast naar meer…

We rijden verder naar het meer van Bled. Het groenblauwe meer oogt zeer mooi, de setting is hier zeer romantisch, maar het is nogal toeristisch. Op het meer kan je varen met een “pletna” (= houten platte boot) naar het eilandje in het midden van het meer.

Vlak aan het meer ligt Villa Bled, de voormalige villa van de koninklijke familie van Joegoslavië, later de private residentie van president Tito en momenteel een 4* hotel. Een echt museum waar je kan in te logeren! Vlakbij, in het Nationaal Park van Triglav, ligt het meer van Bohinj, een must voor mensen die de stilte en ongerepte natuurschoon opzoeken.

We rijden verder richting kust. Slovenië beschikt slechts over een smalle kuststrook van 47 km lang. We bezoeken de spectaculaire druipsteengrotten van Postojna, de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. Onder deskundige uitleg maken we een lange wandeling tussen de zoutpannen van Secovije. Deze “fleur de sel” geniet wereldfaam. Portoroz is de toeristische badplaats bij uitstek van Slovenië.

Voor wie meer op zoek is naar authenticiteit, mag een bezoekje naar het nabijgelegen vissersdorp Piran zeker niet ontbreken. Het beschikt nog echt over de charmes van een pittoresk vissersdorp met zeer veel Italiaanse invloeden.


						

De hoofdstad Ljublijana is niet zo groot, maar straalt één en al charme uit.

ISTRIË

 

Istrië is de meest noordelijke provincie van Kroatië. We maken een stadswandeling door het zeer toeristische Porec. Het oude stadsdeel met zijn Venetiaanse paleizen en de St. Euphrasiusbasiliek, een pareltje van Byzantijnse pracht en uitgeroepen tot wereldgoed van de Unesco, is zéker een bezoekje waard.

 

De reis gaat in crescendo, want het volgende stadje Rovinj dat we bezoeken is zeer pittoresk ! De okerkleurige, rode en gele gevels en trapsteegjes ogen bijzonder Italiaans. Geen wonder dat dit verleidelijk mooie stadje reeds van oudsher tal van kunstenaars uit alle hoeken van de wereld aantrekt.

 

We rijden verder richting binnenland en komen terecht in het groene Istrië. Het landschap is zeer heuvelachtig, met wijnranken en olijfbomen. Deze streek is gekend omwille van zijn uitstekende kwaliteit van olijfolie, wijnen en truffels. Motovun is een op een heuvel gelegen, mooi middeleeuws stadje. Een wandeling in de oude stad is zeker aan te raden.

Onze reis sluiten we af in het mooie Opatija. Villa’s, palace hotels en landhuizen uit het einde van de 19e eeuw met prachtige tuinen, een buitengewone promenade die langs de kust slingert met een fantastisch zicht op de wondermooie Kvarnerbaai. Dit alles maakt een verblijf in dit mooi stadje zeker de moeite waard!

 

 

 

 

 

 

Katrien
2016

Over de bestemming

Op reis naar Europa

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?