Sicilië rond de Etna

Prijs

Op aanvraag

Deze keer trekken we naar Sicilië, het tot de verbeelding sprekende Italiaanse eiland. Het is het grootste eiland in de Middellandse Zee, ongeveer 4/5den van België. Dus moeten er keuzes gemaakt worden. Wij beperken ons tot de omgeving van de Etna en de oostkust van het eiland. We landen op Catania, pikken onze wagen op en trekken er op uit.

Rijke geschiedenis en een eigen cultuur

Door zijn strategische ligging in het midden van de Middellandse zee werd Sicilië in de loop van de geschiedenis door verschillende volkeren veroverd. Vandaag vind je hiervan nog vele sporen, niet alleen in de architectuur, maar bijvoorbeeld ook in eetgewoonten. Sicilië heeft doorheen de eeuwen uit deze smeltkroes van invloeden een eigen rijke en unieke cultuur ontwikkeld.

 

 

De Mol

Catania laten we snel achter ons, het leek ons niet erg gezellig, druk en chaotisch. Dat laatste kan ook gezegd worden van het verkeer: de straatjes zijn er veelal erg smal, met veel geparkeerde wagens en veel getoeter. Maar we passen ons gemakkelijk aan :-). We rijden naar het dorpje Castiglione di Sicilia waar ons eerste hotel gelegen is: Il Borgo. Wisten we toen veel (we schrijven 2021) dat dit hotel één van de locaties zou worden voor het televisieprogramma De Mol in 2024…

Het dorp ligt aan de voet van de Etna, die tijdens ons verblijf nogal actief was. Zo spuwde ze op een ochtend een dikke rookpluim uit en hoorde je ze diep grommen.

 

De Etna rond

Je kan de Etna met de wagen oprijden tot op zo’n 1900m hoogte. De rest kan je te voet doen. Maar door de verhoogde vulkanische activiteit en het minder goede weer besloten we dit niet te doen. We kozen voor een toer rond de Etna, die ons in enkele mooie dorpen bracht, zoals Castiglione di Sicilia, Randazzo en Andrano.

Aan de kust bezochten we o.a. Giardini-Naxos en – na een bochtige en steile rit bergop – het zeer gezellige en toeristische Taormina. Het is aangenaam flaneren in de straatjes vol restaurantjes en boetiekjes, van de Porta Messina tot de Belvedere di Taormina (met een prachtig panoramisch uitzicht) en de Duomo. Verder bezoeken we ook het Grieks-Romeinse “Teatro Antico” (7e eeuw voor Christus).

Nog hoger gelegen krijgen we in het kleine, maar gezellige Castelmola een schitterend uitzicht op de wijde omgeving.

 

In het Teatro Antico in Taormina worden nog steeds voorstellingen gegeven met de Etna op de achtergrond.

 

Syracuse en omgeving

In het zuid-oosten trekken we naar Syracuse, een havenstad met alweer een rijkgevulde geschiedenis en volledig UNESCO werelderfgoed. De stad heeft dan ook heel wat historische bezienswaardigheden, met als hoogtepunt de Duomo en aanpalende paleizen op de indrukwekkende Piazza Duomo. Maar ook recenter bouwwerk, zoals het bedevaartsoord Santuario Madonna Delle Lacrime uit 1953.

Noto is één van de belangrijkste baroksteden van Italië en heeft o.a. een prachtige en imposante kathedraal en een even indrukwekkend stadhuis. Het is een kunststad, waar mooie kunsten in allerlei vormen veel ruimte en aandacht krijgen.

Ook Ragusa pakt uit met een kathedraal in lager gelegen centrum en de mooie duomo San Giorgio in het hoger gelegen stadsdeel “Ibla”.

 

Isabelle & Marc

2021

Wie houdt van natuur, cultuur, gastronomie en een zuiders klimaat vindt op Sicilië zeker zijn gading!

Over de bestemming

Op reis naar Europa

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?