Rondreis West-Amerika

Bestemming(en)

Noord-Amerika

Prijs

Op aanvraag

Wat een reis! Deze trip heeft ons alles geboden waar wij kunnen van genieten : op eigen tempo rustig cruisen door wijdse landschappen, opwindende steden ontdekken, kunnen opgaan in een onwaarschijnlijke, bijna onaardse natuur, overal vriendelijk onthaald worden en lekker kunnen eten. Bijna niet te overtreffen.


		

De hele reis beschrijven zou ons te ver leiden, en het heeft ook weinig zin: er over lezen is immers in niets te vergelijken met de echte ervaring. Dus onze boodschap is even krachtig als eenvoudig: dit is dé reis die je nooit meer vergeet!

Dit is de tour die we gedaan hebben:
Los Angeles
Grand Canyon
Lake Powell & Glen Canyon Dam 
Monument Valley
Goosenecks State  Park
Arches & Canyonlands
Bryce Canyon
Zion
Las Vegas
Death Valley
Yosemite
San Francisco

 

Hier delen we alvast enkele van onze ervaringen :

1. Neem voldoende tijd.
We hebben voor deze reis drie weken uitgetrokken en dat was wel noodzakelijk. Het is een intense trip, omdat je onnoemelijk veel beleeft. Ook de jetlag achteraf heeft ons lelijk bij de neus gehad.

2. Geen stress op de weg.  Heel wat mensen zien er tegen op om in de VS met de auto te rijden. Ten onrechte. Ja, de afstanden zijn vrij groot (wij hebben zo’n 5000 km afgelegd), maar honderden kilometers door fantastische landschappen rijden is een waar genot. Je waant je soms alleen op de wereld op de kaarsrechte, glooiende wegen. En bovendien houdt iedereen zich opvallend goed aan de voorgeschreven snelheid.

3. Leve het roadboek! We hadden via de touroperator een ontzettend gedetailleerd roadboek meegekregen : routebeschrijvingen, kaarten, achtergrondinformatie, allerhande suggesties, vele nuttige tips en weetjes, … super gemakkelijk! En omdat alle hotels op voorhand gereserveerd zijn, hoef je je geen zorgen te maken over je volgende logies.

4. Aangenaam oppervlakkige Amerikanen.

Je weet wat ze zeggen over Amerikanen : ze zijn vriendelijk, maar het blijft zo oppervlakkig. Het doet raar voor ons – stugge Belgen – als een wildvreemde je ‘s morgens in de lift vraagt of je goed geslapen hebt. Toch vinden wij dit een frisse en welgekomen afwisseling op de afstandelijke samenleving die we gewoon zijn.

 

LOS ANGELES

De City of Los Angeles, zoals de officiële naam luidt, is een wereldstad met 3,9 miljoen inwoners binnen de stadsgrenzen (de agglomeratie telt zo’n 18 miljoen mensen). Na New York is het de grootste stad van de Verenigde Staten en dus de grootste van de staat California. “Big” dus !

Een ondergrondse metro is er niet, maar met de huurwagen konden we ons gemakkelijk door de verschillende wijken verplaatsen en halt houden waar we wilden. Toch moesten we keuzes maken, want tijdens onze doorreis door West-Amerika hadden we slechts 2 dagen de tijd voor deze imposante stad.

Wij onthouden vooral ons bezoek aan Hollywood.  Het Hollywood Sign op Mount Lee is natuurlijk dé foto die je mee naar huis moet nemen, en hopen dat er niet te veel nevel over de berg hangt (zoals bij ons het geval was). Verder kun je er een wassenbeelden museum en het Hollywood Studio Museum bezoeken.

En natuurlijk mag je de “Walk of Fame” niet vergeten op de stoep van Hollywood Boulevard en Vine Street, waar je letterlijk op de sterren loopt. Na een leuke rit door Sunset Strip komen we wat verderop in Beverly Hills terecht, een volledig zelfstandige gemeente die volledig door de stad Los Angeles omsloten ligt. Uit bepaalde tv-series herkennen we de bekende prachtige lanen met palmbomen langszij. Paleisachtige villa’s van beroemde filmsterren (zegt men) staan goed verborgen tussen het groen. Het is een mondain stukje wereld waar je in belandt, waar wij met onze eenvoudige wagen opvallen tussen de sport- en andere luxewagens die hier rondrijden. Uit nieuwsgierigheid gaan we even window-shoppen in Rodeo Drive, waar je de duurste winkels van Los Angeles vindt. Inderdaad mooie vitrines …

"In de Hollywood Boulevard, waar je de beroemde “Walk of Fame” vindt, loop je allerlei klonen van beroemde sterren tegen het lijf. Het is een plezante sfeer, maar een beetje onwezenlijk."

Een bezoek aan het strand van Santa Monica Bay toont ons tenslotte een uitgestrekt zandstrand, met alle voorzieningen voor zonnekloppers en watersporten.

Ons bezoek was kort; er stond immers nog heel wat op het programma. Heeft Los Angeles ons bekoord ? Niet echt. Het mist een ziel. Maar er zijn zo van die dingen die je ‘once in a lifetime’ moet gezien hebben.

 

 

GRAND CANYON NATIONAL PARK

’s Werelds grootste en meest gecompliceerd stelsel van diepe, brede ravijnen en kloven. Geen enkele andere ravijn ter wereld kan zich meten met het majestueuze karakter van de Grand Canyon. 466 km lang, gemiddeld 16 km breed, en tot 2000 m diep. En de Colorado rivier slingert er zich speels, nonchalant en ogenschijnlijk onschuldig doorheen.

 

Voor ons wat het de eerste canyon die we ‘life’ te zien kregen. Wij vinden dit nog steeds de meest overdonderende reiservaring die we tot op dat ogenblik ooit gehad hadden. Het is uniek hoe je de  overweldigende kracht van de natuur hier kunt aanvoelen. Het is uniek hoe klein je je hier voelt. Het is uniek hoe uniek deze plek wel is.

Voor de sportievelingen zijn er verschillende wandelingen te doen, maar wij kozen voor “the global picture” : een helikoptervlucht. Op haar verjaardag dan nog wel ! Om nooit te vergeten !

 

 

LAKE POWELL & GLEN CANYON DAM

LAKE POWELL is een stuwmeer dat ontstaan is na de bouw van de indrukwekkende Glen Canyon Dam in Arizona. Het is het op één na grootste kunstmatige stuwmeer van de VS met een 3100 km lange oever en tientallen inhammen, baaien en riviermondingen. Rondom liggen talloze canyons en enkele restanten van Indiaanse nederzettingen. Het meer biedt zeer veel mogelijkheden tot openluchtrecreatie en watersporten.

De GLEN CANYON DAM werd gebouwd in 1963 en doet dienst als elektriciteitscentrale. Het is een indrukwekkend bouwwerk, met een spanwijdte van 457 meter en een hoogte van 217 meter (vanaf de bodem van het meer). Je kunt het bezoeken onder begeleiding met een gids en mits het respecteren van de  strikte veiligheidsvoorschriften. Een aanrader!

Nóg een aanrader is de ANTELOPE CANYON, één van de mooiste sleuf canyons (in vergelijking met de ‘gewone’ canyons zeer smal en vaak niet erg diep) van de VS, in het gebied van de Navajo indianen. Ze zijn privé niet te bezoeken, enkel onder begeleiding.  Sleuf canyons worden gevormd door “Flash Floods”, die meestal in de zomer ontstaan door plotse regenbuien en overvloedige regenval. Hierdoor stijgen de rivieren en zetten met een enorme snelheid de streek onder water. De rotsen zijn van zandsteen en dus vrij poreus, en doordat het water hardere keien en rotsen meesleurt, ontstaat er een sleuf. De wind doet op haar beurt haar werk en polijst de wanden glad. Zo ontstaan er golven, krommingen en bogen.

De schoonheid van een sleuf canyon ontstaat door het zonlicht dat op verschillende tijdstippen van de dag door de openingen schijnt en de kleurrijke zandsteen belicht.

Bovenaan vind je alle variaties van oranje en rood, terwijl dieper in de sleuf de kleur verandert naar tinten van paars en grijs. Het schouwspel dat je te zien krijgt is fantastisch.

 

 

MONUMENT VALLEY & GOOSENECKS STATE PARK

Monument Valley is in de begindagen van Hollywood door vele filmmakers als decor uitgekozen. Zo hebben zij ons beeld van het westen vaak bepaald. Het klassieke wildwest-landschap, met kale tafelbergen en spitse rotspunten die oprijzen uit een eindeloze, rode woestijn is wereldberoemd. Maar als je er middenin staat is dit decor nog indrukwekkender dan op het witte doek.

 

De vallei is gelegen op 1700m boven de zeespiegel, nabij Four Corners, het punt waar de staten Utah, Arizona, Colorado en New Mexico samenkomen. De karakteristieke rode kleur komt van het in de bodem aanwezige ijzeroxide. Door erosie van de bodem hebben zich zandsteenformaties gevormd die tussen de 100 en 300 meter hoog zijn, met namen zoals East and West Mitten, Totem Pole en Three Sisters dragen. Een degelijke wagen is wel een voorwaarde!

Als je dan toch Monument Valley bezoekt, mag je zeker niet nalaten even halt te houden in het nabij gelegen GOOSENECKS STATE PARK. Een absolute aanrader! De bochtige San Juan rivier zorgt hier voor een schoolvoorbeeld van een ingesneden meander én voor een prachtig zicht!

 

 

BRYCE CANYON

Bryce Canyon biedt spectaculaire uitzichten, die steeds veranderen naargelang de stand van de zon. Het is een vrij gemakkelijk park om te bezoeken, omdat het grootste gedeelte kan bekeken worden vanop de 13 uitkijkposten die het park rijk is. Die zijn bovendien verbonden door een verhard pad dat langs de rand van de canyon loopt.

Het is mogelijk om het in één dag rond het park te rijden en een korte wandeling te maken. Blijf je langer, dan moet je er zeker te voet op uittrekken voor een dagwandeling, best te vertrekken van ‘Sunrise Point’. De dappersten kunnen wandelen tot ‘Sunset Point’.

We werden aangeraden om het park zeker te bezichtigen bij dageraad. Wat we ook gedaan hebben : de wekker gezet en vroeg uit de veren om van de natuurpracht te kunnen genieten. Een dun laagje rijm (het is eind oktober en we zitten op meer dan 2500m hoogte) sierde de toppen van de ontelbare majestueuze zuilen, terwijl de zon vastberaden haar plaats opeiste in het schouwspel. Een superervaring!

 

LAS VEGAS

Na anderhalve week rond getrokken te hebben in imposante en rustgevende nationale parken, doemt uit het niets deze spectaculaire stad op. De stad bestaat nog maar een dikke 100 jaar, maar heeft ondertussen al wereldfaam gekregen door haar extravagante hotels en casino’s. Op zich is het een huzarenstukje om een dergelijke neonstad te laten ontstaan in de dorre woestijn. Het is bovendien de snelst groeiende agglomeratie van de VS.

 

Las Vegas is een amalgaan van gebouwen die allemaal één ding gemeen hebben : alles is nep. Een middeleeuwse burcht, Egyptische piramides, mini-New York en de Eifeltoren; langs de legendarisch Strip is alles mogelijk. Deze stad trekt jaarlijks miljoenen toeristen, waarvan een groot deel hoopt op de grote jackpot.

Las Vegas is één groot pretpark voor volwassenen. En precies daarom moet je het gezien hebben.

De succesverhalen van topartiesten zoals Frank Sinatra, Elvis, Celine Dion en Elton John hier beleefden zijn algemeen bekend. Maar ook een hele reeks van musicals en andere shows vonden hun weg naar de zalen van de diverse hotels, en blijven er vaak jarenlang optreden. Wij kozen voor de voorstelling “Kà” van Cirque du Soleil in het MGM Grand Hotel. De zaal werd speciaal voor deze voorstelling verbouwd. Het werd dan ook een spectaculaire show in de beste omstandigheden.

 

DEATH VALLEY

Death Valley … de naam alleen al. Een intrigerende vallei, bij “Badwater” tot 86m onder de zeespiegel, bij “Dante’s View” tot 1670m boven zeepeil, maar vooral de heetste plek op het westelijk halfrond en de droogste plek van Noord-Amerika.

Badwater is een immense uitgedroogde zoutvlakte en het laagste punt van Death Valley. Hier valt vrijwel nooit regen, omdat de wolken die van de Stille Oceaan komen zich leeg regenen op een aantal tussenliggende bergketens. In de maanden juli en augustus loopt de temperatuur regelmatig op tot 50 graden Celsius of hoger. De hoogste gemiddelde maximumtemperatuur is 46,6 °C in de maand juli.

Daarna wouden we Dante’s View bereiken, maar helaas was de weg afgesloten. Dan maar naar Artist Drive, een fantastische route die voorbij “Artists Pallette” passeert. Hier kleuren de rotsen rood, geel, oranje en groen, en alle variaties er tussen. Een impressionant zicht.

 

YOSEMITE NATIONAL PARK

 

Ruisende watervallen, grillige bergtoppen, glooiende dalen, imposante sequoia’s, bossen van pijnbomen, eiken en dennen, stille meren en honderden soorten vogels en zoogdieren. Yosemite National Park is een parel.

We bezoeken vooral Yosemite Valley, een door gletsjers ontstaan dal met granieten rotswanden, waarvan Half Dome en El Capitan de meest herkenbare zijn.

Daarnaast moet je de zeldzame reuzensequoiabossen bij “Mariposa Grove of Big Trees” zeker gezien hebben. De Grizzly Giant is een mammoet boom waarvan de leeftijd geschat wordt tussen 1800 tot 2400 jaar.  Hij is 63,7 meter hoog en heeft op anderhalve meter hoogte een doorsnede van 7,8 meter. De omtrek op grondniveau is 29,5 meter. Zonder meer indrukwekkend als je daar als nietig mensje naast staat.

 

SAN FRANCISCO

Onder een bewolkte hemel sluiten we deze reis af in San Francisco. Tijd om even te bekomen van de vele indrukken die we opgedaan hebben. We struien wat in Fisherman’s Wharf, op en rond de Golden Gate Bridge en op het gevangeniseiland Alcatraz. De rit door de bochtige en bloemrijke Lombard Street is spectaculair en de vele zeeleeuwen bij Pier 39 zijn dat eigenlijk ook.

 

Isabelle en Marc

2005

 

Over de bestemming

Op reis naar Noord-Amerika

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?