Malta & Gozo

Prijs

Op aanvraag

Welkom op de prachtige eilanden Malta en Gozo, waar geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen samensmelten tot een onvergetelijke reiservaring. Malta was al in de prehistorie bewoond en werd pas in 1964 onafhankelijk van Groot Brittanië. Het heeft dus heel wat te vertellen. Door zijn ligging zijn de temperaturen er in het voor- en najaar heerlijk (iets té warm in de zomer). Alle redenen dus om er op uit te trekken.

Malta is klein: in de lengte meet het eiland 27 km en 15 km in de breedte. Langs de kustlijn die 136 km lang is, vind je vooral rotsstranden. Maar in kleine baaien liggen vaak mooie zandstranden verstopt. Het grootste is Mellieha Bay, maar je hebt er ook Golden Bay en Paradise Bay. In St. Julian’s vind je Balluta Bay dat enkel bij laag water zichtbaar is.

 

De meeste toeristische hotels bevinden zich in 2 wijken: St Julian’s (San Giljan) en Sliema. Wij verblijven in Sliema, waar je meteen de ferry kunt nemen naar Valletta.

 

Valletta

De hoofdstad van Malta is een juweel dat schittert in de zon, met barokke architectuur en eeuwenoude charme. Het is er heerlijk wandelen door de straten, verborgen pleinen te ontdekken en de prachtige kerken, paleizen en theaters te bezoeken.

Aan de imposante Triton Fontein stap je de stad in door de gemoderniseerde City Gate. De Republic Street brengt je rechtdoor naar de andere kant van de stad, Fort St. Elmo. Je komt werkelijk ogen te kort, en dan moet je nog aan de zijstraatjes beginnen.

 

 

Reizen is altijd keuzes maken, maar de Sint-Janscokathedraal is werkelijk een must! Een barokkunstwerk in het kwadraat. Zorg dat je vrij vroeg bent (vóór de cruisegroepen aankomen) en laat je onderdompelen in dit meesterwerk. Eindigen doe je in alle stilte bij de grootste Caravaggio!

Verder kiezen we voor het Manoel Theatre dat dateert uit 1731. Het werd doorheen de tijd opgeknapt en goed onderhouden, zodat het op vandaag nog steeds diverse kunsten kan ontvangen.

 

 

De Upper Barrakka Gardens zijn ook alweer een must see. Hier geniet je van schitterende views op de Grote Haven, met haar cruiseschepen, superjachten en traditionele Maltese gondels. Aan de overkant zie je de Three Cities. Deze hebben we niet bezocht, enkel doorgereden met de hop-on-hop-off-bus, maar het zag er zeer gezellig uit.

Vergeet ook Valletta Waterfront niet: een prachtige promenade met gerestaureerde barokke gebouwen. Wil je terug naar het hoger gelegen stadsdeel, neem dan de indrukwekkende Barrakka lift.

 

365 kerken en kapellen

… zou Malta tellen, zowat 1.2 per km². In de landschappen vallen meteen de enorme kerkgebouwen op. Elk dorp, hoe klein ook, heeft een kerk de grootte van een basiliek, sober aan de buitenkant, maar binnenin vaak rijkelijk versierd.

Zo wordt de skyline van Valletta gedomineerd door de enorme koepel van de Basilica of Our Lady of Mount Carmel. Beslist een bezoekje waard.

Daarnaast bezoeken we Mosta, waar een (alweer) enorme, ronde kerk staat, met de op 2 na grootste koepel van de christelijke wereld. Een prachtig bouwwerk. Tijdens WOII viel er een bom door de koepel, zonder te ontploffen. Daarom spreekt men wel eens van de ‘mirakelkerk’.

Mdina heeft dan weer haar St.Paul’s Pro-Cathedral. De ommuurde oude hoofdstad heeft als bijnaam “the Silent City” (alsof de tijd er heeft stil gestaan), maar daar blijkt overdag weinig van te merken. De stad wordt overspoeld door cruise- en andere dagjestoeristen. In de late namiddag komt de stad pas tot zijn recht en kun je een romantische avondwandeling maken in de smalle straatjes tussen statige palazzo’s, en een lokale wijn proeven met zicht om de vele lichtjes van Valetta.

 

Archeologische wonderen

Malta staat o.m. bekend om zijn prehistorische tempels, waaronder de wereldberoemde megalithische tempels van Ħaġar Qim en Mnajdra. Deze mysterieuze structuren dateren van vóór de Egyptische piramiden en Stonehenge. Ze behoren tot de oudste vrijstaande gebouwen ter wereld. Het Hypogeum is dan weer een labyrint van ondergondse kamers dat als tempel en grafkamer dienst deed.

 

Valletta was culturele hoofdstad in 2018. Het is een kleine stad, maar wel een historische hotspot.

 

Gozo

Wij boeken een dagexcursie naar Gozo. Een ferry brengt ons van Ċirkewwa, het uitertse puntje van Malta, naar het kleine Gozo. We beginnen meteen met een bezoek aan de Ġgantija tempels.

Daarna krijgen we een blik (in de verte) op de Blue Lagoon van Comino, een beschutte inham met azuurblauw water en wit zand. Aan de kliffen van Dwejra maken we een vrij avontuurlijk boottochtje op een onstuimige zee (zwemvest verplicht!) en in grotten van kalksteen en koralen. We krijgen de Fungus Rock te zien en het litteken van de Azure Window, dat in 2017 instortte. 

 

Het water is er blauwer dan blauw en zeer helder. Geen wonder dat Gozo een paradijs is voor duikers. Maar ook wandelaars en klimmers kunnen hier hun hartje ophalen.

We houden even halt in het pittoreske Xlendi, waar Maltezen zelf graag even op weekend gaan. Je kunt er zwemmen, lekker eten en overnachten in één van de 2 hotels.

Tenslotte bezoeken we de hoofdstad Victoria (= Rabat). Je kunt er kuieren in de gezellige straatjes, maar hier moet je de mooie citadel boven op een heuvel zeker gezien hebben. Ooit moesten alle eilandbewoners elke nacht hier hun toevlucht zoeken uit angst voor piraten. Nu kun je er – na een steile klim – genieten van mooie panorama’s, gerestaureerde gebouwen en een prachtige kathedraal.

 

Enkele reistips

 

 

    • Malta kun je best beschouwen als een uit de kluiten gewassen citytrip.
    • Vermijd Malta in de zomer; het kan er erg warm zijn. Maar het voor- of najaar zijn ideaal.
    • Een auto huren is niet aangeraden: er wordt links gereden (de bestuurder zit rechts, dus je moet links schakelen), het verkeer is er vaak hectisch en de wegen in de agglomeratie zijn niet altijd in beste staat.
    • Je kunt je best verplaatsen met de bus, de taxi of de hop-on hop-off bus, waarvoor we Malta City Sightseeing aanraden.

 

 

Isabelle & Marc

2023

 

Over de bestemming

Op reis naar Europa

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?