Lyon

Prijs

Op aanvraag

Lyon werd lang geleden gesticht door de Romeinen op een interessante plaats, nl. waar de rivier de Saône in de Rhône vloeit. De stad heeft dus een lange geschiedenis en is gemakkelijk bereikbaar met de auto, de trein of het vliegtuig. Dit leek ons een prima citytrip ideetje. We trokken naar de derde grootste stad – na Parijs en Marseille – van Frankrijk.

Vieux Lyon

We beginnen meteen in het historische centrum dat integraal Unesco werelderfgoed is. Het is er gezellig kuieren in de smalle straatjes. Naast het operagebouw vinden we de Place des Terreaux, waar het prachtige stadhuis baadt in de zon. Op het plein staat de Bartholdi fontein, een krachtig beelhouwwerk dat Frankrijk voorstelt als een vrouw die 4 paarden – zijrivieren van de Garonne – temt. De fontein staat tegenover de ingang van het Musée des Beaux Arts.

We steken de Saône over en komen in Rue St. Jean, met talloze restaurants (o.a. de typische “bouchons lyonnais”) en winkeltjes. Bij het nummer 54 vind je de ingang naar “les traboules”, de gangen die verschillende binnenplaatsen van gebouwen verbinden om zo van de ene straat naar de andere te gaan. Je ziet er prachtige wenteltrappen en mooie galerijen. Deze passage komt uit in de evenwijdige Rue du Boeuf aan nr. 27.

Verderop komen we aan de kathedraal Saint-Jean, met prachtige glasramen en één van de oudste astronomische uurwerken. Aan de gevel werden veel beelden tijdens diverse opstanden onthoofd.

Place Bellecour is één van de grootste pleinen van Europa. In het midden staat het standbeeld van koning Lodewijk XIV te paard (helaas in renovatie en onzichtbaar bij ons bezoek).

We stappen terug noordwaarts, via o.a. Place de la République en Place de la Bourse (met het prachtige beursgebouw) en merken dat Lyon ook voor shoppers a place to be is.

Ook de site van Grand Hôtel-Dieu is een bezoekje waard. Wat vroeger een ziekenhuis was is nu o.m. een hotel en een hotspot voor gastronomie en cultuur. De 400m lange gevel langs de Rhône is indrukwekkend, net zoals de koepel die van ver te zien is.

 

 

Vanaf de top van de Fourvière heb je een fantastisch panaroma over de stad.

 

Fourvière

We nemen de kabelbaan naar de basiliek Notre-Dame de Fourvière, die nadrukkelijk aanwezig over de stad uitkijkt. Binnenin vind je prachtige mozaïeken en glasramen. Neem ook eens een kijkje in de crypte; daar vind je zowaar nog een tweede ‘kerk’.

Aan de ene zijde van de basiliek staat de Tour Métallique, een kleine kopie van de Eifeltoren, die op vandaag niet meer toegankelijk is voor het publiek.

 

 

Aan de andere zijde komen we aan het Lugdunum, het Gallo-Romeins Museum, met daarnaast 2 antieke romeinse theaters (waar een filmploeg aan het werk was bij ons bezoek).

De afdaling van de heuvel doen we te voet via de Montée des Chazeaux, één van de vele trappenstraten die de stad telt. Om deze klim naar boven te doen moet je wel in prima conditie zijn.

 

Parc de la Tête d’Or

We deden ook een mooie wandeling in het Parc de la Tête d’Or, gelegen in het noorden van de stad. Je kunt er o.a. wandelen rond en varen op een groot meer. Je vind er ook een zoo, en botanische tuinen met serres. Werkelijk een bloemenpracht. En dit alles is gratis.

 

 

Cultuur, gastronomie en shopping. Lyon is een zeer toffe stad voor een citytrip of een tussenstop voor wie op doorreis is.

Over de bestemming

Op reis naar Europa

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?