Japan, de rijzende zon

Prijs

Op aanvraag

Regelmatig gaan wij – reisagenten – op studiereis. Zo kunnen we aan den lijve ervaren wat een bestemming te bieden heeft op het vlak van o.m. cultuur, natuur, bevolking, hotels en het culinair aanbod. Met deze kennis op zak kunnen wij onze klanten perfect adviseren rekening houdend met hun persoonlijke verwachtingen.

Deze keer trokken we naar JAPAN, het verste land van Azië, nog voorbij China en de beide Korea’s. Het land is zowat 10 maal zo groot als België en telt ongeveer 12 maal het aantal inwoners, waarvan 80% op het hoofdeiland Honshu woont. Japan betekent ‘oorsprong van de zon’, vandaar : het ‘Land van de Rijzende Zon’.

Het vaak mysterieuze land doet denken aan sushi, samoerai, judo, karate, geisha, kersenbloesems, bonsai, de Fuji berg, thee ceremonieën, workaholics, superstipte treinen, kleine appartementen, Pokémon, computerspelletjes, en nog veel meer. Ik hoorde dat Japan een ‘cultuurshock’ is, maar dan in positieve zin. Dus ja, ik was echt nieuwsgierig.

 

TOKYO

Ik neem jullie mee op deze studiereis die begint met een rechtstreekse vlucht van 11 uur van Brussel tot Tokyo, gelegen in het midden van de oostkust van Japan. Een wereldstad, met – afhankelijk van de welke regio je in rekening brengt – miljoenen inwoners. En weet je wat hier onmiddellijk opvalt? De rust, de stilte, de sereniteit, de discipline, tot diep in het hart van de stad. De duizenden mensen schuiven schijnbaar letterlijk voorbij, zonder te praten. Geen luidruchtige gsm-gesprekken in de metro. Opvallend weinig auto’s die bovendien weinig lawaai maken. Vreemd en zalig tegelijkertijd.

De Asakusa wijk: onze eerste stop is de Asakusa wijk, met o.m. de Sensō-ji tempel, de oudste boeddhistische tempel van Tokio en meteen de drukst bezochte (meer dan 30 miljoen bezoekers per jaar).

Het Nezu museum: een kunst museum met een rijkelijk aanbod aan Japanse en Oost-Aziatische kunst: schilderijen, beeldhouwkunst, kalligrafie, keramiek, textiel en archeologische vondsten. Tijdens WOII werden de werken verborgen en gered van de vernieling. Gelukkig maar, want dit museum heeft me echt kunnen bekoren. En bovendien heeft het een prachtige tuin.

Omotesando: deze winkelstraat is een brede boulevard, omringd met ‘zekova’s’, typisch Aziatische bomen waarvan het hout vaak gebruikt werd voor de bouw van oude tempels. In deze straat vind je alle bekende (en dure) modemerken, die hier in indrukwekkende hedendaagse gebouwen hun stekje gevonden hebben. Daarnaast is het een bekende uitgangsbuurt. Omotesando loopt door de wijken Minato en Shibuya. Vergis je niet: je bent hier wel degelijk in Tokyo en niet in New York. Toch is deze wijk zo goed als een kopie van Time Square.

 

KANAZAWA

We rijden naar Kanazawa, een stad gelegen in het midden van de westkust van Japan, met de Shinkansen, de bekende hogesnelheidstrein of ‘kogeltrein’. Geprivatiseerd en bàngelijk op tijd.  De stad Kanazawa is tijdens WOII gespaard gebleven zodat vele oude gebouwen bewaard zijn gebleven. Er zijn verschillende bezienswaardigheden; wij begonnen bij – en in – de Kenroku-tuin, waarvan de geschiedenis terug gaat tot in de 17e eeuw. Een écht prachtige tuin, dat oorspronkelijk de tuin was van het Kanazawa kasteel.  Wij waren er in november, en konden dus genieten van schitterende herfstkleuren.

Deze tuin bezoek je best op zater- of zondag: dan zie je hier de lokale bevolking in traditionele klederdracht. Klassevol en gewoon … heel erg mooi.

 

 

 

De Nagamachi wijk: in deze wijk kun je nog enkele authentieke samurai-huizen bezoeken. De grootte en de locatie van deze huizen hingen af van de rang en het inkomen van deze krijgers, die van de 12e tot de late 19e eeuw de krijgsmacht van Japan vormden.

Higashi Chaya: deze wijk is echt gezellig: winkeltjes, theehuizen, en vooral … geisha’s, de traditionele gezelschapsdames, erkend Japans cultureel erfgoed. Ook hier best op zater- of zondag komen; dan kun je de meisjes in traditionele klederdracht bewonderen.

Ainokura (Gokayama): iets meer landinwaarts komen we aan in Ainokura, een afgelegen dorpje dat lange tijd afgesneden was van de rest van de wereld en daardoor zijn eigenheid heeft weten te bewaren. We worden er ontvangen door locals in hun ‘minshuku’ (een soort B&B). De gastvrijheid treft me. Eerst is er thee, dan een wandeling in het dorp. Om 18u stipt worden we verwacht voor een traditioneel avondmaal, om daarna – moe en voldaan – even traditionele bedstee op te zoeken: een mat op de grond. ’s Anderendaags bezoeken we ook Shirakawa-go, eveneens een authentiek dorpje dat op de lijst van het Unesco werelderfgoed staat.

 

KYOTO

We trekken verder naar het westen, naar Kyoto, een stad met 1,5 miljoen inwoners. Het kleinere broertje van Tokyo, maar toch is het er drukker en luidruchtiger. Het is een belangrijk knooppunt van spoorwegen. Het station is dan ook werkelijk indrukwekkend: het telt 15 verdiepingen, 2 winkelcentra en een hotel. Daarnaast vind je nergens meer tempels en schrijnen dan in Kyoto.

Nishi Hongan-ji tempel : Ten noordwesten van het station bezoeken we de Nishi Hongan-ji tempel, een boeddhistische tempel die oorspronkelijk dateert uit de 14e eeuw en vandaag ook Unesco werelderfgoed is. Beslist een bezoek waard!

Ginkaku-ji tempel : Ook nog het ‘zilveren paviljoen’ of ‘zilveren tempel’ genoemd. Deze tempel dateert uit de 15e eeuw en werd gebouwd als reactie op ‘het gouden paviljoen’ Kinkaku-ji. Het was de bedoeling om de tempel volledig met zilver te bedekken, maar door oorlogsgeweld werd de tempel nooit afgewerkt en al zeker niet met zilver.  Beide tempels waren bedoeld voor een ‘shogun’ (de ‘generaal’) die er zich in alle rust kon terug trekken en kon genieten van de mooie tuin. Dat hebben wij ook gedaan, met volle teugen: genoten van de schitterende herfstkleuren.

Het Pad der Filosofen & de Eikando tempel volgt de loop van een kanaaltje en is prachtig door de vele kerselaars die vooral in de lente niet alleen veel toeristen, maar ook veel Japanners weten te lokken. De wandeling duurt ongeveer 30’, maar onderweg zijn er vele mooie bezienswaardigheden zodat er af en toe even halt gehouden wordt.

De Eikando tempel is vooral gekend omwille van de prachtige herfstkleuren van zijn tuin.

Kinkaku-ji tempel: deze tempel vind je in het noordwesten van Kyoto en is één van de bekendste toeristische trekpleisters van heel Japan omwille het ‘gouden paviljoen’. Deze pagode is nagenoeg volledig bedekt met bladgoud en weerspiegelt schitterend in het water dat het omringt.

 

 

Ryoan-ji tempel: In een stille buitenwijk staat deze Zen-boeddhistische tempel “van de vreedzame draak” in een alweer schitterende Japanse tuin.

Muro-Akame-Aoyama-Quasi National Park: ten zuiden van Kyoto bezoeken we dit uitgestrekt natuurpark, met o.a. de 48 watervallen van Akame. Hier zouden de Ninja’s hun opleiding gekregen hebben.

Villa Sassayuri-ann: in Uda, een afgelegen dorp, worden we verwelkomd in privévilla Villa Sasayuri-ann. Onze gastheer is een – zeer wereldse – monnik, die ons meteen uitnodigt voor een theeceremonie. Later krijgen we nog een privéconcert van een lokale fluitist. Hier logeren we ook een nacht.

Murō-ji tempel: in Uda bezoeken we ook de kleinste, 5 verdiepingen tellende pagode in openlucht, die deel uitmaakt van de  Murō-ji tempel, die in tegenstelling tot de meeste tempels ook toegankelijk was voor vrouwen.

 

NARA

Een stad ten zuiden van Kyoto en ten oosten van Osaka, met ongeveer 365.000 inwoners. Ook deze stad trekt veel toeristen aan omwille van de talrijke bezienswaardigheden (tempels en schrijnen).

Tōdai-ji is een boeddhistisch tempelcomplex, gebouwd in de 8e eeuw. Het bevat het grootste houten gebouw ter wereld: de ‘hal van de Grote Boeddha’. Binnenin vind je dan weer het grootste bronzen boeddhabeeld van Japan: 16.2m hoog en 500 ton zwaar. Verder vind je er de houten standbeelden van de Niō, afschrikwekkend kijkende beschermgoden van 8.5m hoog.

 

OSAKA

Onze reis eindigt in Osaka, het Las Vegas van Japan. Neonlichtreclames, winkeltjes, restaurants, alles is voorhanden. De stad telt zo’n 2.7 miljoen inwoners, maar door de economische bedrijvigheid stijgt dit aantal overdag gemakkelijk naar 3.5 miljoen. Helaas hebben we niet veel van deze stad gezien; we verbleven er slechts één avond, maar misschien was dit wel voldoende. ’s Morgens vroeg trokken we opnieuw huiswaarts.

 

Isabelle

2018

 

JAPAN is een fascinerende bestemming: de indrukwekkende steden, de machtige natuur, de vriendelijke en gedisciplineerde bevolking, het bijzondere eten, de opvallende netheid, de ontelbare tempels en schrijnen en hun prachtige tuinen. Een opmerkelijke ontdekkings- tocht!

Over de bestemming

Op reis naar Azië

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?