Deze keer trokken we naar JAPAN, het verste land van Azië, nog voorbij China en de beide Korea’s. Het land is zowat 10 maal zo groot als België en telt ongeveer 12 maal het aantal inwoners, waarvan 80% op het hoofdeiland Honshu woont. Japan betekent ‘oorsprong van de zon’, vandaar : het ‘Land van de Rijzende Zon’.
Het vaak mysterieuze land doet denken aan sushi, samoerai, judo, karate, geisha, kersenbloesems, bonsai, de Fuji berg, thee ceremonieën, workaholics, superstipte treinen, kleine appartementen, Pokémon, computerspelletjes, en nog veel meer. Ik hoorde dat Japan een ‘cultuurshock’ is, maar dan in positieve zin. Dus ja, ik was echt nieuwsgierig.
TOKYO
Ik neem jullie mee op deze studiereis die begint met een rechtstreekse vlucht van 11 uur van Brussel tot Tokyo, gelegen in het midden van de oostkust van Japan. Een wereldstad, met – afhankelijk van de welke regio je in rekening brengt – miljoenen inwoners. En weet je wat hier onmiddellijk opvalt? De rust, de stilte, de sereniteit, de discipline, tot diep in het hart van de stad. De duizenden mensen schuiven schijnbaar letterlijk voorbij, zonder te praten. Geen luidruchtige gsm-gesprekken in de metro. Opvallend weinig auto’s die bovendien weinig lawaai maken. Vreemd en zalig tegelijkertijd.
De Asakusa wijk: onze eerste stop is de Asakusa wijk, met o.m. de Sensō-ji tempel, de oudste boeddhistische tempel van Tokio en meteen de drukst bezochte (meer dan 30 miljoen bezoekers per jaar).
Het Nezu museum: een kunst museum met een rijkelijk aanbod aan Japanse en Oost-Aziatische kunst: schilderijen, beeldhouwkunst, kalligrafie, keramiek, textiel en archeologische vondsten. Tijdens WOII werden de werken verborgen en gered van de vernieling. Gelukkig maar, want dit museum heeft me echt kunnen bekoren. En bovendien heeft het een prachtige tuin.
Omotesando: deze winkelstraat is een brede boulevard, omringd met ‘zekova’s’, typisch Aziatische bomen waarvan het hout vaak gebruikt werd voor de bouw van oude tempels. In deze straat vind je alle bekende (en dure) modemerken, die hier in indrukwekkende hedendaagse gebouwen hun stekje gevonden hebben. Daarnaast is het een bekende uitgangsbuurt. Omotesando loopt door de wijken Minato en Shibuya. Vergis je niet: je bent hier wel degelijk in Tokyo en niet in New York. Toch is deze wijk zo goed als een kopie van Time Square.
KANAZAWA
We rijden naar Kanazawa, een stad gelegen in het midden van de westkust van Japan, met de Shinkansen, de bekende hogesnelheidstrein of ‘kogeltrein’. Geprivatiseerd en bàngelijk op tijd. De stad Kanazawa is tijdens WOII gespaard gebleven zodat vele oude gebouwen bewaard zijn gebleven. Er zijn verschillende bezienswaardigheden; wij begonnen bij – en in – de Kenroku-tuin, waarvan de geschiedenis terug gaat tot in de 17e eeuw. Een écht prachtige tuin, dat oorspronkelijk de tuin was van het Kanazawa kasteel. Wij waren er in november, en konden dus genieten van schitterende herfstkleuren.
Deze tuin bezoek je best op zater- of zondag: dan zie je hier de lokale bevolking in traditionele klederdracht. Klassevol en gewoon … heel erg mooi.
De Nagamachi wijk: in deze wijk kun je nog enkele authentieke samurai-huizen bezoeken. De grootte en de locatie van deze huizen hingen af van de rang en het inkomen van deze krijgers, die van de 12e tot de late 19e eeuw de krijgsmacht van Japan vormden.
Higashi Chaya: deze wijk is echt gezellig: winkeltjes, theehuizen, en vooral … geisha’s, de traditionele gezelschapsdames, erkend Japans cultureel erfgoed. Ook hier best op zater- of zondag komen; dan kun je de meisjes in traditionele klederdracht bewonderen.
Ainokura (Gokayama): iets meer landinwaarts komen we aan in Ainokura, een afgelegen dorpje dat lange tijd afgesneden was van de rest van de wereld en daardoor zijn eigenheid heeft weten te bewaren. We worden er ontvangen door locals in hun ‘minshuku’ (een soort B&B). De gastvrijheid treft me. Eerst is er thee, dan een wandeling in het dorp. Om 18u stipt worden we verwacht voor een traditioneel avondmaal, om daarna – moe en voldaan – even traditionele bedstee op te zoeken: een mat op de grond. ’s Anderendaags bezoeken we ook Shirakawa-go, eveneens een authentiek dorpje dat op de lijst van het Unesco werelderfgoed staat.