Hauts-de-France: het kortstbij

Prijs

Op aanvraag

Nee, het hoeft niet altijd ver te zijn. Wie nood heeft aan een korte break out kan in een mum van tijd op een andere plaats zijn, waar het goed is om te vertoeven en waar je moeiteloos tijd voor jezelf creëert. Zo ligt net over de grens een stukje Frankrijk dat misschien minder gekend is, maar wel de moeite waard is: Hauts-de-France. We gingen op mini-citytrips, verspreid over enkele weekends, en trokken naar Lille, Arras, Amiens, Saint-Valery-sur-Somme, Montreuil-sur-Mer, Étaples en Le Touquet-Paris-Plage.

LILLE

 

 

Lille (of Rijsel) is bij Vlamingen best bekend als een shoppingstad, maar het is vooral ook een kunst-en geschiedenisstad.

Het centrale plein is la Place du Général-de-Gaulle, met de opvallende Vielle Bourse. Dit zijn 24 huisjes die er uit zien als één gebouw, rond een binnenplaats waar je nu boeken en bloemen kunt kopen.

Aan de andere kant kom je op “la Place de Théatre” met het operagebouw en het belfort van de Kamer van Koophandel. Niet te verwarren met het veel hogere belfort (104m) van het stadhuis, dat zich buiten het centrum bevindt, aan de statige Porte de Paris.

In Vieux Lille is het heerlijk slenteren tussen de oude huizen in de smalle straten. La Rue de la Monnaie is zowat het centrum, met tussen de vele winkeltjes het voormalige opvangtehuis (of “gasthuis”), en nu Musée de l’Hospice Comtesse.

Het mooiste hoekje is echter Place aux Oignons, waar je meteen tussen de kunstgalerijtjes zit (Passage des Arts). Iets verderop staat de Cathédrale Notre-Dame-de-la-Treille, die pas afgewerkt werd in 1999 en dus vrij moderns oogt. Beslist de moeite om binnenin het spel van het licht door de ramen te gaan bekijken.

Nog een handig weetje: in de Rue de Gand vind je het ene restaurantje naast het andere.

Op de Place de la République vind je het prachtige Palais des Beaux-Arts, met een indrukwekkende verzameling werken (o.a. van Pieter Paul Rubens).

 

 

ARRAS

Arras (of Atrecht) bezochten we met Kerstmis, o.m. omdat de kerstmarkt van Arras vrij bekend is en toch niet erg toeristisch. En inderdaad, de kerstmarkt is zeer mooi en sfeervol. Vooral het belfort op de Place des Héros is prachtig verlicht.

In de stalletjes vind je talrijke geschenkideeën, maar ze ontnemen tijdens deze periode natuurlijk het zicht op mooie gebouwen op de enorme Grand’ Place.  Geen nood, we keren wel eens terug in de zomer. Dan bezoeken we zeker ook de Sint-Vaastabdij (nu een museum) en de kathedraal.

 

AMIENS

Zo’n 190 km van Gent ligt Amiens, de hoofdstad van het departement Somme (en van de voormalige regio Picardië). Het is een gezellige kunst- en geschiedenisstad, met een indrukwekkende Notre-Dame kathedraal.

Het is de grootste kathedraal van Frankrijk (tweemaal zo groot als de Notre-Dame in Parijs!) en één van de grootste ter wereld. En ze is ook enorm mooi. Het prachtige portiek in de voorgevel is een knap beeldhouwwerk. En de ranke glasramen laten binnen een speels lichtspel toe. Beslist een bezoek waard!

Langs de zijarmen van de Somme ligt de wijk Saint-Leu. Hier is het leuk slenteren op de kades waar talrijke restaurantjes en bars te vinden zijn. Het is een gezellige buurt. Amiens is ook een universiteitsstad; je vindt er dus ook typische studentencafés.

De schrijver Jules Verne bracht een groot deel van zijn leven in Amiens door. Een aan hem gewijde wandelroute brengt je o.a. langs zijn woonhuis, le Cirque Jules Vernes en het museum van Picardië, via het stadhuis tot aan zijn graftombe.

 

“Les Hortillonnages”, ook “de drijvende tuinen” genoemd, bevinden zich op een steenworp van het centrum. Sinds eeuwen worden in deze tuinen groenten en bloemen gekweekt. Ze worden omgeven door een wirwar van kleine kanaaltjes, 65 km in totaal. Je kan er een wandeling maken, maar de meeste tuinen zijn enkel per boot te bereiken.

 

 

DE BAAI VAN DE SOMME en Saint-Valery-sur-Somme

De baai van de Somme is een natuurgebied van 70 km² dat bestaat uit slikken en schorren, en een voedselbron betekent voor veel watervogels en zeedieren. Zo bevat het één van de grootste zeehondenkolonies in Europa. O.a. omwille van zijn ecologische diversiteit maakt het deel uit van het natuurreservaat, het Parc du Marquenterre, één van de beste locatie om vogels te spotten.

Nu is het rustgevend om door deze vlakte rijden, maar in oorlogstijden is het helaas ooit anders geweest…

Ons doel is het bekendste dorp van het gebied, Saint-Valery-sur-Somme. Hier kun je op de lange promenade langs de rivier uitwaaien of wandelen op de middeleeuwse wallen. Het is er vrij druk, ook al is het een koude, maar zonnige novemberdag. Dit stadje is ook het vertrekpunt van de Chemin de Fer de la Baie de Somme, een smalle spoorbaan uit de Belle Epoque over de hele lengte van de baai.

 

 

MONTREUIL-sur-Mer

Op enkele kilometers van de Côte d’Opale ligt de kleine middeleeuwse stad Montreuil-sur-Mer dat een rijk historisch erfgoed herbergt. De citadel is een geklasseerde site uit de 16e eeuw (helaas gesloten toen wij er waren), maar een wandeling op de indrukwekkende vestingen maakte dit goed.

Verder gaat deze stad prat op zijn gastronomie en op een klein straatje waar een scène uit “Les Misérables” werd opgenomen.

 

De militaire begraafplaats van ÉTAPLES

We houden halt in Étaples voor een bezoek aan de Étaples Military Cemetery”, de grootste militaire Commonwealth begraafplaats in Frankrijk. Meer dan 11.500 doden, de meeste gesneuveld tijdens WOI, worden hier geëerd; voornamelijk Britten, maar ook Canadezen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Zuid-Afrikanen.

Een moment van stilte is hier op z’n plaats.

 

 

LE TOUQUET-Paris-Plage

We slenteren in Le Touquet op de overdekte antiekmarkt. Gezellig, vooral als dit gepaard gaat met een oestertje en een glaasje witte wijn. In diverse kunstgalerijen komen de kunstliefhebbers aan hun trekken, terwijl er een overvloed is aan ‘chique’ winkels voor de shoppers.

Het zicht op de kustlijn wordt helaas gehinderd door een enorme parking, maar dat is dan weer goed nieuw voor de watersporters.

 

Isabelle & Marc

2022

 

Over de bestemming

Op reis naar Amiens

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?

Wegens opleiding is het kantoor gesloten op dinsdag 25/06. We blijven wel steeds per mail bereikbaar.