Fietsen in Berlijn

Prijs

Op aanvraag

De lokroep van Berlijn is de laatste jaren onweerstaanbaar. Vooral jongeren vinden hun weg naar deze bruisende metropool zeer gemakkelijk. Wij waren nieuwsgierig en gingen ook op verkenning … met de fiets, want daar leent deze stad zich perfect toe.

De stad telt 12 stadsdelen en overal zijn er wel leuke straten, pleinen en parkjes. Het blijkt ook één van de groenste steden van Europa te zijn, en dat merk je snel als je een blik op de kaart werpt. We besloten de stad per fiets te verkennen. Het weer leende er zich perfect toe en er zijn heel wat fietsverhuurpunten. De meeste hotels bieden trouwens ook zelf een fietsservice aan. Zo kom je heel vlot van het ene stadsdeel in het andere en je houdt halt waar en hoelang je wil.

Wij hebben zeker niet gans Berlijn gezien; dat was ook onze bedoeling niet. Het wilden een rustig en ontspannend verlengd weekend, zonder ‘moeten’ en veel ‘mogen’. Door dat de zon van de partij was hebben we de musea links laten liggen; die bewaren we voor een volgende keer. Maar dit zijn alvast enkele plaatsen die ons zijn bijgebleven.

We logeerden nabij de shoppingstraat Kurfürstendamm en de nabijgelegen Gedächteniskirche op de Breitscheidplatz : een buurt waar het onder een stralend zonnetje fijn slenteren is. De herinnering aan de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt door de ruïne van de oude en de achthoekige nieuwe kerk levendig gehouden. Het oorlogsverleden en de splitsing tussen oost en west is nooit ver weg. In dezelfde buurt (Charlottenburg)  vind je de gezellige Savignyplatz, waar we ‘s avonds lekker gingen eten. Iets verderop heb je KaDeWe, een mega-shoppingcenter met op de hoogste verdieping een panoramische bar.

Tiergarten is een immens stadspark dat doormidden gesneden wordt door een brede laan. In midden van de Großer Stern, een enorm rond punt, staat de Siegessäule (de Overwinningszuil). Deze kun je met de wenteltrap bezoeken. Aan de andere kant van het park bevindt zich het Hauptbahnhof , het grootste station van Europa, dat wel een bezoekje waard is. Terug over de rivier de Spree kom je meteen aan het politieke centrum, de Reichstag. Het zonnetje weerhield ons er van om dit imposante gebouw te bezoeken, maar we noteren het zeker voor een volgende keer.

 

 

Op naar de enige overgebleven stadspoort van Berlijn : de Brandenburger Tor. Jammer genoeg was de omgeving ingepalmd door tientallen luidruchtige kermisattracties. Noteren we dus ook voor een volgende keer.

De Gendarmenmarkt heeft ons kunnen bekoren, met in het midden het concertgebouw, geflankeerd door twee gelijkaardige kerken. Hier heerst een serene rust; dus ideaal voor een terrasje.

 

We rijden verder naar de – nogal grauwe – Berliner Dom, de grootste kerk van de stad, en belanden eerder toevallig op de Hackescher Markt. Dit is een plein vol met terrasjes, waar straatkunstenaars graag hun kunnen vertonen. Heel gezellig! Daarnaast bevindt zich de Alexanderplatz met de Fernsehturm, de televisietoren die met zijn 368m de omgeving domineert.

Uiteraard waren we benieuwd naar de restanten van de historische Berlijnse Muur. We fietsten naar Checkpoint Charlie, de beroemde controlepost tussen de Amerikaans/Brits/Franse sector en de Russische sector. Wat een tegenvaller. Deze symbolische plaats die zo veel tragische historiek in zich draagt, is vandaag plat gecommercialiseerd door o.m. verklede figuranten zich tegen betaling laten fotograferen, terwijl McDonalds steevast mee op de foto staat.

Een aanrader is dan weer een fietstochtje door het voormalige Oost-Duitse deel van de stad. Je merkt meteen dat je in een ander decor terecht komt, met die typische strakke en grootse architectuur van het vroegere Oostblok. De restanten van de muur kun je best bekijken in de buurt van de Potsdammer Platz. Iets verder, richting Pariser Platz, kun je het bevreemdende Holocaust Monument bezoeken : 2711 betonblokken van verschillende hoogte in loodrechte lijnen.

 

Isabelle & Marc

2014

Voor ons heeft Berlijn zijn reputatie van bruisende jonge stad zeker bevestigd. Maar we moeten nog eens terug gaan en ook binnenin eens enkele dingen bezoeken. Misschien als het weer eens wat minder is …

Over de bestemming

Op reis naar Berlijn

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?