Expeditiecruise Groenland & Canada

Prijs

Op aanvraag

In augustus 2022 maakten Davy, zijn echtgenote en hun kinderen van 8 en 10 een grote expeditiecruise. Laverend tussen de westkust van Groenland en het noordoosten van Canada. Aan boord van de HANSEATIC inspiration beleefden ze drie weken lang een ongelooflijk avontuur. “Een onvergetelijke exploratie in het spoor van ontdekkingsreizigers en de Inuit.”

Witte wildernis

Slechts 57.000 inwoners – waarvan het grootste deel Inuit – en 70 keer zo groot als België. Groenland is één grote witte wildernis. Overheerst door poolhazen, poolvossen, ijsberen en ruigharige muskusossen die de arctische toendra zelfs al sinds de prehistorie bewonen.

Tijdens hun expeditiecruise aan boord van de HANSEATIC inspiration werden Davy en zijn gezin dan ook continu getrakteerd op de schoonheid van de natuur. “Tegelijkertijd bleven we gefascineerd door de vraag: hoe kan je hier in godsnaam overleven? Want hoe mooi het hier ook is, zo’n zes maanden per jaar vriest de zee meedogenloos dicht rondom elke nederzetting.”

78° noorderbreedte

“Op 11 augustus om half zeven ‘s avonds raakten we niet verder door het pakijs. Op 78° noorderbreedte bereikten we het noordelijkste punt van onze reis. Onderweg hadden we walrussen en onze eerste ijsberen kunnen spotten.”

Ontmoeting met Inuit

Vervolgens kwam het gezin terecht in Siorapaluk: de meest noordelijke natuurlijk ontstane nederzetting ter wereld. Op 1.262 km van de Noordpool, waar vandaag nog 46 Inuit wonen.

“De Inuit in Siorapaluk leven in een wereld die niets met de onze te maken heeft. Gewoon fascinerend. Vriendelijk begroet door de lokale bevolking, was communiceren voornamelijk met gebaren. Plots zette een van de lokale jongeren een spurt in naar de lokale winkel. De zaak werd per direct gesloten, uit schrik dat we die zouden leegkopen.”

De boeiende ontmoetingen met de Inuit blijven ook Davy’s kinderen vandaag nog intrigeren. “Hoe verdienen ze geld? Hoe overleven ze in de winter? Wat als iemand naar het ziekenhuis moet? En smaakt walrus lekker?”

Ilulissat IJsfjord

Na een bezoek aan spookstad Qullissat waar enkel nog een groepje poolvossen leken te wonen, vaarde de HANSEATIC inspiration naar het hoogtepunt van de expeditie. “Wat we richting Ilulissat zagen, tartte alle verbeelding. Hoe dichter bij de bewoonde regio van Groenland, hoe imposanter onze omgeving.”

“Met ijsbergen die hoog boven ons schip uit torenden, naderden we een van de meest actieve gletsjers van de planeet. Elke dag breekt daar zo’n 70 miljoen ton ijs af, om dan 12 tot 15 maanden het Ilulissat IJsfjord in te drijven. De ijsberg waar de Titanic tegen botste in 1912 komt waarschijnlijk daarvandaan.”

Tsunami van ijs

Aan wal maakte de familie een intensieve wandeling langs het ijsfjord. “Je zou daar uren op een rots kunnen blijven zitten, en staren naar de heel traag stromende rivier van ijsbergen. Je hoort het ijs kraken, ziet het bewegen en hoopt dat op een bepaald moment een groot stuk afbreekt. Een harmonieus landschap waar iedereen stil van wordt. Echt een plek waarvan je zegt: hier kom ik terug.”

“In de monding van het ijsfjord brachten de rubberen excursieboten ons naar een feeëriek universum van ijsbergen die weerspiegelden in het heldere water. We zagen verschillende brokken ijs het water in vallen en een kleine tsunami veroorzaken.”

wonderbaarlijke walvissen

“Maar het werd nóg beter. Een zestal walvissen lieten ons heel dichtbij komen en toonden voortdurend hun vinnen en staart, terwijl ze rond de boten cirkelden. Twee walvissen leken zichzelf zelfs aan een ijsberg te krabben en plonsten met hun vinnen in het water. Ook het weergalmende geluid van die dieren tussen de ijsbergen was wonderbaarlijk.” 

3 nachten noorderlicht

Met fantastische impressies verliet het gezin West-Groenland richting Reykjavik. “We lagen al in bed toen een aankondiging door de luidsprekers iedereen plots wekte. Noorderlicht! De intensiteit van de hemelverschijnselen was zelfs nog groter dan voorspeld. Een lichtspel van dansende tinten kleurden de hemel helemaal groen.”

“De weersomstandigheden waren zo uitzonderlijk dat we tijdens de laatste drie nachten van de expeditie telkens werden beloond met het noorderlicht. We konden ons geen mooier einde van onze uitzonderlijke expeditie voorstellen.”

Over de bestemming

Op reis naar Canada

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?