De meren van Noord-Italië

Bestemming(en)

Europa

Prijs

Op aanvraag

We keken er al lang naar uit : een 10-daagse rondreis van oost naar west in het noorden van Italië, langs de oevers van bekende en minder bekende meren.

Geland in Venetië zetten we meteen koers naar de Villa Cordevigo Wine Relais gelegen op 15 km van Bardolino nabij het Gardameer. Een schitterend hotel, waar we ‘s avonds meteen culinair werden ondergedompeld in het restaurant “Oseleta”, gezegend met een Michelinster : niets dan superlatieven!

Van hieruit trekken we naar Sirmione, gelegen op een lang en smal schiereiland in het Gardameer. Altijd heel druk, maar mooi om te wandelen. O.m. de villa van Maria Callas gezien, nu omgebouwd tot hotel. Ook George Clooney heeft er ergens zijn (onzichtbaar) stekje.

Daarna vanuit het hotel met de taxi naar de mooie stad Verona, met o.a. de Basiliek van San Zeno, Huis Van Romeo, Huis van Julia, Ponte Pietra, Arche Scaligere en de Fontein van de Madonna Verona op het PIazza delle Erbe. Maar ons eigenlijke doel was om ’s avonds een “Opera onder de Sterren” te kunnen bijwonen in de imposante Arena di Verona. Dit Romeinse amfitheater is beroemd omdat het zo goed bewaard is gebleven. Op het programma staat Tosca van Giacomo Puccini. Veel toeschouwers hebben kaarsjes, dekens en kussentjes meegebracht.

 

 

De voorstelling werd 4 maal onderbroken omwille van een onweer boven de stad. Dan komen plots de programmaverkopers opdagen met regenjassen. Maar wat een prachtige akoestiek, wat een vertolking, wat een buitengewone ervaring! Onvergetelijk!

 

Rond het Gardameer brachten we verder ook een bezoek aan Torri del Benaco, oorspronkelijk een vissersdorp met een mooi en kleurrijk haventje. Iets verderop, in Malcesine, kun je met de kabelbaan naar de top van de Monte Baldo gaan. De tocht duurt 10 min en brengt je naar een hoogte van 1.800m in panoramische cabines. Je hebt er een prachtig zicht over het meer, maar neem wel een trui mee.

De ferry bracht ons naar Maderno om van daaruit naar Limone sul Garda te trekken, met zijn pittoreske steile straatjes, fraaie boulevard langs oude huizen en gezellige terrasjes.

Dan ging het richting Comomeer, met o.m. een stop aan het gezellige Iseomeer. Het is al sinds de Romeinse periode een populaire verblijfplaats voor de aristocratie en de gefortuneerden der aarde.

 

We logeren in Hotel Belvedere in Bellagio. Het hotel is sinds 1880 bezit van dezelfde familie en is prachtig gelegen tegen de flank van de rotsen. Onze kamer heeft een uniek zicht op het meer en de bergen. Het voorgestelde menu tijdens het diner heeft ons echter een beetje teleurgesteld. Later hebben we echter zeer lekker gegeten in het restaurant van Hotel Metropole, een hippe plaats in het centrum van het stadje, met lekkere lamskoteletjes; en Restaurant Suisse : ‘baars in zoutkorst’ .

 

Bellagio is een leuke stad om te kuieren en te shoppen. We maakten ook de overtocht naar Menaggio, op de westelijke oever van het Comomeer. Het is het vertrekpunt van veel excursies en wandeltochten.

 

Bergamo bestaat uit twee delen : het moderne en eerdere drukke “Bergamo Bassa”, aan de voet van de heuvel, en “Bergamo Alta”, de bovenstad met haar middeleeuws centrum (Città Alta) en tal van kunst- en cultuurschatten.

Het echte hart van Bergamo is de Piazza Vecchia, niet zomaar een plein, maar een doordacht geheel van architectuurstijlen die door de eeuwen harmonisch met mekaar werden gecombineerd. Rond de Contarini-fontein tronen majestueuze monumenten zoals de Campanone, de 53m hoge stadstoren, het oude stadhuis met zijn indrukwekkende marmeren gevel, het mooie gerechtsgebouw “Pallazzo della Ragione”. waarvan de galerij voert naar de Piazza del Duomo, met de kathedraal van Santa Maria, met een verbluffend romaans interieur en de Cappella Colleoni met haar polychrome marmeren voorgevel. De trots van “Bergamo Bassa” is het museum Galleria dell’Academia Carrara.

Via Cadenabbia ging het richting Tremezzo, waar we de beroemde Villa Carlotta bezoeken gelegen naast het imposante Grand Hotel Tremezzo. Deze 17de-eeuwse villa, pronkend op een 70.000 m² groot domein met de mooiste romantische Italiaanse tuinen en een zee van rododendrons, camelia’s en azalea’s, werd gebouwd als huwelijksgeschenk van prinses Marianne van Nassau voor haar dochter Carlotta en biedt een prachtig uitzicht op het tegenover gelegen schiereiland van Bellagio.

Como, vlakbij het meer. Op de schitterende Piazza Cavour prijkt de Duomo of Cattedrale di Santa Maria Assunta, een van de belangrijkste monumenten in de regio en tevens de laatst gebouwde gotische kathedraal van Italië. Op de gevel uitzonderlijk mooi beeldhouwwerk en binnen indrukwekkende wandtapijten en een fraaie koepel.

 

 

Aankomst in Orta San Giulio, een klein stadje genesteld in weelderig groen aan het Ortameer. Hobbelige straatjes tussen oude huizen. Hotel San Rocco, mooie ligging aan het meer, kamer met zicht op het meer maar met minimum aan voorziening.

De Monte Mottarone is een bergtop tussen het Lago Maggiore en het Lago di Orta. Via Stresa, waar een kabellift ons in 20 minuten naar de top van de berg zou brengen. Alleen werd ons niet vermeld dat de kabellift enkel en alleen in de winter werkt voor de skiërs. In de zomer moet men er langs de weg naartoe, een 22 km lange en kronkelende tolweg maar met mooie uitzichten. Vanop de top genieten we van een adembenemend uitzicht over maar liefst zeven meren en een krans van bergen.

Daarna terug naar Stresa vanwaar we naar Isola Bella varen. Zijn naam, “mooi eiland”, dankt het aan het schitterende Palazzo Borromeo en zijn fraaie Italiaanse tuinen die zowat het hele eilandje innemen. Opzet van de architecten was een voorstelling te creëren van een schip op het water. Liefst tien terrassen met de mooiste Italiaanse tuinen omringen deze unieke barokke Palazzo, een orgie van haagjes, bloempartijen, exotische bomen, obelisken, beelden en balustrades, die leiden naar een amfitheater van drie verdiepingen met bas-reliëfs en beelden die de triomf van de Borromeo-familie uitbeelden. Vanop het bovenste terras geniet men van een spectaculair uitzicht over het meer en de bergen.

 

In Pallanza, op de westoever van het Lago Maggiore, met uitzicht op het glinsterende meer, schitteren de tuinen van de legendarische Villa Taranto, het levenswerk van de Schotse Captain Neil Mc Eacharn, die er planten en bloemen uit de vijf werelddelen samenbracht in een magisch geheel.

 

Francine & Fernand

2016

 

Over de bestemming

Op reis naar Europa

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?