Cyprus, zoveel meer dan strand

Prijs

Op aanvraag

Cyprus doet vooral denken aan zon en strand, maar tijdens mijn kort bezoek (10-14 november) heb ik gemerkt dat dit land zoveel méér te bieden heeft. Het ‘eiland van de goden’ en van de geboorteplaats van Aphrodite verbergt heel wat mooie en interessante dingen: sporen uit de Griekse en Byzantijnse oudheid, prachtige mozaïeken, de rijke cultuur van de Grieken en Turken, de vele orthodoxe kloosters.

Het was ook een aangename verrassing om – tijdens onze herfst – al dit moois te bezoeken onder een stralend zonnetje met een ideale temperatuur van 24 graden. De gemiddelde dagtemperatuur in november bedraagt er immers nog tussen de 21 en 23°. Het eiland ligt ten zuiden van Turkije en ten westen van Syrië, en is verdeeld in het noordelijke Turks-Cypriotische en het zuidelijke Grieks-Cypriotische landsgedeelte.

 

LARNAKA

We beginnen onze tocht in Larnaka, een levendige, moderne stad is voor trendsetters. In de binnenstad en langs de promenade is er een keuze te over aan foodie-hotspots en wine bars. Hier hangt een gezellige sfeer. We kiezen een leuke wine bar met heerlijke meze gerechtjes.

Al wandelend verkennen we de oude stad, met zijn wirwar van straatjes en lokale ambachtelijke winkeltjes. We ontdekken de kerk ‘Agios Lazerus’, met het graf van Lazarus, de patroonheilige van Larnaka. Dit is zeker een bezoekje waard. Het is één van de belangrijkste religieuze gebouwen en één van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse architectuur in Cyprus.

Een zeebriesje zorgt voor wat afkoeling en we wandelen verder langs de Foinikoudes, de mooie Palmboulevard aan het zandstrand. Aan de rand van Larnaka, ligt ‘the place to be’ voor zonnekloppers, Makenzie beach. De zandstranden zijn er zeer mooi en lopen zacht af in zee. Ook de terrasjes van de hippe en trendy loungebars aan een mooie promenade gelegen ogen zeer aantrekkelijk. Hier bevindt zich ook  de ‘Ammos Beach Club’, waar vaak bekende d.j.’s te gast zijn.

De regio rond Larnaka staat bekend om zijn vele authentieke dorpen, rijke cultuur en agrotoerisme accommodaties. Ideaal voor mensen die een voorkeur hebben om op een rustige plek te verblijven tussen de locals en het eiland op eigen ritme per huurauto te verkennen. In Kalavasos bezoeken we een mooi gerestaureerd landhuis/agrotoerisme accommodatie.

 

PAPHOS

Paphos – helemaal in het westen van het eiland – was tijdens de oudheid gedurende 600 jaar de hoofdstad van Cyprus en biedt daarom ook een indrukwekkend archeologisch erfgoed. Eigenlijk is Paphos één groot openluchtmuseum en het was in 2017 daarom ook niet  voor niets benoemd tot Europees Culturele hoofdstad. De hele stad is opgenomen op de UNESCO- werelderfgoedlijst.

Paphos is de geboorteplaats van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde, schoonheid, sexualiteit en vruchtbaarheid. De legende wil dat Aphrodite vanuit de oevers nabij Petra tou Romiou – inmiddels het meest romantische strand – is opgestegen. Vergeet hier vooral uw camera niet voor het prachtige uitzicht en voor de romantische zonsondergang bij val avond.

In het archeologisch park bewonderen we de prachtige vloermozaïeken. Ze worden gerekend tot de mooiste ter wereld en vertellen elk hun eigen verhaal over de oude Griekse wereld en haar mythes. Na wat culturele uitstapjes staat ook een wijnproeverij op het programma. Daarvoor rijden we hoog het Trodos gebergte in.

Het wijnhuis Vasilikon Winery ligt in het dorp Kathikas, één van de vele wijndorpen in de Paphos regio. We worden verwelkomd door Georgious en hij geeft ons een deskundige uitleg over de verschillende wijnen. Hij leert ons ook dat de wijngaarden o.a de beroemde wijn “Commandaria” voortbrengen. Deze zoete wijn wordt aanzien als één van de oudste wijnen ter wereld.

In Paphos liggen de meeste resorts op wandelafstand liggen van de oude haven. Het mooi aangelegde wandelpad langs zee brengt je naar het oude centrum met zijn vele restaurants en winkeltjes.

 

 

LIMASSOL

Limassol  is – na de hoofdstad Nicosia – de grootste stad van Cyprus. Hier werd de laatste jaren enorm veel gerenoveerd, vooral aan de haven.  De mix van moderne architectuur en koloniale herenhuizen die gerestaureerd zijn gaan hier bijzonder goed samen. Er is ook een mooie lange wandelboulevard tot aan de ultramoderne jachthaven met trendy beachbars en hippe eetgelegenheden. De badstad is enorm verspreid en 12km lang. De meeste hotels liggen aan Lemesos Bay, toch even 10km buiten het centrum. Maar hier bevinden zich dan ook de mooie zandstranden die licht afhellen naar de zee.

In de buurt van Limassol bezoeken we  de archeologische site Kourion, één van de belangrijkste stadskoninkrijken van Cyprus. Dit is één van de indrukwekkendste archeologische vindplaatsen van het eiland met daarbij nog een fantastisch uitzicht over de Middellandse zee.

 

TRODOSGEBERGTE

De laatste dag rijden we richting Trodosgebergte. Dit gebergte gaat tot bijna 2000 meter hoogte. Dit is het deel van het eiland dat het hele jaar door groen is. De natuur is prachtig. In de authentieke bergdorpjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan. We rijden langs een prachtige panoramische route en stoppen op een aantal prachtige plekken zoals de Tzielefos Bridge (Venetiaanse brug), het Agios Lambadistis klooster in Kalopanayiotis (UNESCO) en het pittoreske dorp Omodos.

 

GASTRONOMIE

In Cyprus kan men echt heerlijk eten. De Cypriotische keuken lijkt uiteraard veel op die van Griekenland, maar heeft ook veel invloeden van het Midden-Oosten. Het is een keuken met verse ingrediënten, veel kruiden en specerijen. En dit alles met een heerlijk glaasje Cypriotische wijn. Een meze is steeds een goed idee. Er worden verschillende Cypriotische gerechten op tafel gezet en zo kan je van alles eens proeven.

 

Katrien

2019

Je kunt in Cyprus heerlijk genieten van de mooie zandstranden, maar weet dat dit eiland zo veel méér te bieden heeft. Dus  misschien er toch eens op uit trekken … ?

Over de bestemming

Op reis naar Cyprus

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?