Velen onder ons kijken er naar uit om terug ongedwongen op reis te kunnen gaan. Momenteel verbiedt de overheid niet-essentiële reizen naar het buitenland, nadat dit al langer sterk afgeraden was. Reizigers moeten zich vaak laten testen en/of zichzelf een periode afzonderen. De reissector zit hiermee in het oog van de storm, maar zoekt samen met de overheid naar oplossingen. Zo zit “SOS Travel”, dat zo’n 500 (kleine) zelfstandige reisprofessionals uit de Georganiseerde Reissector vertegenwoordigt, mee aan tafel. Zij krijgen ook internationaal weerklank.
De Georganiseerde Reissector
De Georganiseerde Reissector bestaat uit wettelijk erkende reisbureaus en touroperators. Zij bieden de organisatie van een complete reis aan, bestaande uit verschillende componenten (vb. vlucht met hotel, huurwagen, excursies, enz.). Klanten worden beschermd door diverse (voor de reisorganisator verplichte) verzekeringen en hebben een persoonlijk aanspreekpunt. Hiertegenover staat de niet-georganiseerde reissector; denk aan platformen zoals booking.com of Trivago, en alle low cost luchtvaartmaatschappijen. Deze bieden enkel losse reiscomponenten aan, laat de organisatie van de reis over aan de klant, en biedt ook geen garanties. Klanten worden niet beschermd en zijn vaak een vogel voor de kat in geval van problemen. Vergelijk het met het plaatsen van een nieuwe badkamer: ofwel haal je alle spullen in de doe-het-zelf zaak en plaats je alles zelf, ofwel haal je er een stielman bij.
De corona vouchers als een zwaard van Damocles
De corona vouchers werden bij ministerieel besluit in het leven geroepen om de sector te redden. Waarom? Als een reis geboekt wordt bij je reisagent, worden alle gelden onmiddellijk doorgestort naar de betrokken luchtvaartmaatschappij, tour operator, hotelier, enz. Omdat je reisagent niet meer over deze sommen beschikt, is een terugbetaling bijgevolg niet mogelijk zonder overheidssteun. De meeste mensen gebruiken hun voucher voor hun volgende reis, maar voor de resterende vouchers pleit de Georganiseerde Reissector voor een tijdelijke lening van de overheid, tot alle vouchers verwerkt zijn.
Tijd voor een nieuwe manier van reizen
We zullen blijven reizen, maar dan wel op een andere manier. Volgens de Georganiseerde Reissector is het tijdperk van het massatoerisme voorbij. Massatoerisme is een aanslag op de waardigheid en de leefbaarheid van vele mooie plaatsen op aarde. Voortaan zal meer aandacht gaan naar kwaliteitsvolle vakantiebelevingen, met respect voor lokale culturen en inwoners, inclusief compensatieprogramma’s voor CO²-uitstoot (hiermee steun je voor enkele euro’s CO²-reducerende projecten die bomen planten, bossen beschermen, windmolens bouwen of duurzame landbouw toepassen in ontwikkelingslanden). Duurzaamheid en respect voor onze aarde moeten ervoor zorgen dat we nog lang haar schoonheid kunnen bewonderen.
Het respecteren van de maatregelen
Reizen kan op een veilige manier. De Georganiseerde Reissector schaart zich volledig achter de maatregelen van de overheid en is voorstander van o.a. testing en tracing. Vaak gaan ze zelfs nog wat verder, zoals de 16 reisorganisatoren die zelf besloten hebben om de skivakanties tijdens het krokusverlof te annuleren, omdat de beoogde kwaliteit en beleving niet in veilige omstandigheden kunnen gegarandeerd worden. Jammer genoeg sluipt wie via niet-georganiseerde kanalen boekt vaak door de mazen van het net en “besmet” zo de ganse sector.
Het gaat om hoe je je gedraagt, niet om waar je bent
Samen met de overheid wil de Georganiseerde Reissector dat er op een verantwoordelijke en duurzame manier kan gereisd worden. Reisbedrijven kunnen de meest veilige omstandigheden creëren, maar uiteindelijk is het de reiziger zelf die door zijn gedrag bepaalt hoe veilig het blijft: wie alle maatregelen in acht neemt, doet dat niet alleen thuis, maar ook elders, zelfs in “het buitenland”.