Waarom je geen papaya's mag uitdelen in Colombia

Saar Van den bergh
Marketingcoördinator
Een reis naar Colombia gepland? Dan ben je misschien al druk Spaans aan het oefenen. Houd er rekening mee dat niet alles wat je hoort, letterlijk geïnterpreteerd moet worden. Colombianen zijn dol op beeldspraak, en zijn vooral creatief met voedselmetaforen. Kende je deze al?
Pas op, daar komen de avocado’s.
Aguacate betekent avocado, maar het wordt ook gebruikt om te verwijzen naar politieagenten, omdat hun uniform dezelfde kleur groen heeft.

Kijk eens wat voor een bananen ik heb!
Wanneer we wat overtollig vet rond onze buik hebben, spreken we van zwembandjes. Een Colombiaan zegt dan dat hij last heeft van bananen rond zijn middel. “Mira los bananos que tengo.”

Stop eens met ananas slurpen
“Chupar piña” betekent letterlijk ananas slurpen, maar wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar koppels die iets te passioneel aan het kussen zijn.

Deel geen papaja uit
Wanneer een Colombiaan zegt dat je geen papaja mag geven, bedoelt hij niet dat je geen fruit mag uitdelen. De uitdrukking  "papaya geven" betekent aanleiding geven om misbruik van jou te maken. Met je handtas open op het openbaar vervoer gaan zitten, is een voorbeeld van “dar papaya”.

Blij dat ik van dat koekje af ben
Een galleta is het Spaanse woord voor koekje. Maar in Colombia is het ook een term die gebruikt wordt voor een opdringerige vriend waar je maar niet vanaf geraakt.

Dat kost een ei
“Un huevo” betekent letterlijk een ei. Maar in de figuurlijke zin betekent het “een heleboel”. Als wij zeggen dat kost “een pak” geld, dan zullen Colombianen zeggen dat het “een ei” geld kost: “cuesta un huevo de plata” .

Waar is je halve sinaasappel?
Wanneer met in Colombia spreekt over “je halve sinaasappel” (media naranja), dan heeft men het over “je halve trouwboek”. Met andere woorden: je partner. Appelsienen kan ook gewoon “nee” betekenen, zoals in “Heb je mijn schoenen gezien? - Naranjas!”. Met deze uitspraken op zak kun je al heel wat verbaasde blikken of misverstanden vermijden. Graag nog meer informatie over Colombia? Neem dan contact met ons op. We vertellen je er graag alles over.
Saar Van den bergh
Saar Van den bergh
Marketingcoördinator

Saar Van den bergh is Marketingcoördinator op het hoofdkantoor van Selectair. Ze houdt ervan om op culturele en culinaire ontdekkingstochten te gaan in binnen-en buitenland. Regelmatig trekt ze ook haar wandelschoenen aan voor een pittige wandeltocht of maakt ze haar hoofd even leeg op de Pilates mat. 

Plaats je reactie

Reacties ({{ comments.length }})

{{blogComment.comment}}
door {{blogComment.commentUserName}} op {{blogComment.commentDate | date:'dd-MM-yyyy HH:mm:ss'}}

Jouw reactie werd toegevoegd.

Stuur nog een vraag
Wij respecteren je privacy. Je mailadres wordt niet gepubliceerd bij je reactie, en ook niet gebruikt voor commerciële doeleinden. verzenden

Volgende velden zijn niet juist ingevuld:

  • Naam is verplicht
  • Vul alsjeblieft een e-mailadres in waarop je jouw antwoord graag ontvangt
  • Je dient een bericht op te geven

Kies je Selectair reisagent.


zoeken

Geef een geldige postcode of locatie op.