5 Weetjes over Warschau

Deel dit artikel

Brede lanen omzoomd met bomen, statige standbeelden en romantische parken: wie denkt dat Warschau een grijze, saaie bestemming is, heeft het mis. Deze inspirerende stad heeft alles in zich om een trekpleister te worden, maar blijft voorlopig nog onder de radar van heel wat toeristen. Wij bezochten Warschau de voorbije week, en probeerden de essentie van deze stad te vatten in weetjes.
 

Weetje 1: De oude stad is eigenlijk een replica

Het oude gedeelte van de stad werd volledig plat gebombardeerd door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, en nadien aan de hand van schilderijen en foto’s minutieus weer heropgebouwd in de oorspronkelijke stijl van de zeventiende en achttiende eeuw. Het is de ideale stad om gezellig rond te kuieren. Vanop een indrukwekkende, 22-meter-hoge pilaar torent koning Zygmunt de derde uit boven het stadsplein. Hij maakte van Warschau de hoofdstad van Polen. Beperk je echter niet tot deze kant van de stad, want Warschau is meer dan alleen het oude centrum.
 

Weetje 2: Je vindt er het hart van Chopin

Warschau is de plek waar Chopin letterlijk zijn hart heeft achtergelaten. De beroemde Poolse componist Fryderyk Chopin bracht een groot deel van zijn leven in Parijs door, maar bleef verknocht aan zijn vaderland. Toen hij zijn einde voelde naderen, vroeg hij aan zijn zus om na zijn dood zijn hart terug naar Warschau te brengen. Over de exacte reden doen meerdere verhalen de ronde. Volgens sommigen was hij bang om door zijn tuberculose in een coma te geraken en levend begraven te worden, en wilde hij zijn hart laten verwijderen om zeker te zijn dat hij dood was. Volgens anderen was het vrijwel onmogelijk om een volledig lichaam te laten verschepen en was het gebruikelijk om alleen je hart terug te brengen naar je vaderland. Het hart werd over de grens gesmokkeld in een vat met alcohol en ingemetseld in een pilaar van de Kerk van het Heilige Kruis in Warschau, waar het nu nog steeds te vinden is.
 

Weetje 3: De stad wordt beschermd door een zeemeermin

Het symbool van de stad Warschau is een zeemeermin uitgerust met een schild en een zwaard. Overal in de stad vind je deze symboliek en ze is ook afgebeeld op het wapenschild. Er circuleren meerdere verhalen over de oorsprong. Het meest gekende verhaal is dat een zeemeermin uit de Vistula-rivier werd gevangen genomen door een rijke handelaar en door hem in een kooi werd tentoon gesteld aan de bevolking. De vissers van Warschau verzetten zich echter tegen deze onmenselijke praktijk en bevrijdden haar. Als dank beloofde ze de stad voor altijd te zullen beschermen. Anderen beweren dat de stad gesticht is door de zeemeermin en haar geliefde, een lokale visserszoon, en dat de naam Warschau een versmelting is van hun twee namen.
 

Weetje 4: Het is de geboorteplaats van Marie Curie

In tegenstelling tot wat velen denken, was Marie Curie niet Frans maar Pools. Ze werd geboren als Maria Salomea Skłodowska, en haar geboortehuis in Warschau kan nog steeds bezichtigd worden. Zij was de eerste vrouw die de Nobelprijs mocht ontvangen voor haar pionierswerk inzake radioactiviteit. Ze ontdekte ook de scheikundige elementen polonium en radium. De naam polonium is trouwens een verwijzing naar het vaderland van Marie Curie: Polen. Marie Curie was niet de enige wetenschapper die Warschau heeft voortgebracht. Ook Copernicus, de beroemde astronoom die ons leerde dat de aarde rond de zon draait en niet omgekeerd, was afkomstig uit Polen (of wat later Polen zou worden).
 

Weetje 5: Het mooiste uitzicht heb je vanuit het Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het 237 meter hoge Paleis van Cultuur en Wetenschap is het hoogste gebouw in Warschau, en telt 47 verdiepingen. Je kunt een supersnelle lift nemen naar het uitkijkplatform op de dertigste verdieping, van waaruit je rondom een volledig uitzicht hebt over de skyline. Polen zeggen soms al lachend dat je het mooiste zicht hebt vanuit deze toren, omdat het de enige plek is van waaruit je niet op de toren zelf hoeft te kijken. Omwille van het communistische verleden (de toren werd gebouwd als symbool van de Sovjetoverheersing en heette oorspronkelijk het Jozef Stalin-Paleis van Cultuur en Wetenschap), ligt het onderwerp nogal gevoelig.

Misschien wel het belangrijkste weetje over Warschau, is dat het helemaal niet de grijze, communistische stad is die veel mensen verwachten. Ja, het communisme heeft er zijn sporen nagelaten, maar er zijn evengoed gloednieuwe moderne architecturale parels gebouwd, en ook de bouwstijl uit de achttiende eeuw is op veel plaatsen bewaard gebleven of gerestaureerd. Ga het zeker eens met je eigen ogen bekijken. Op een kleine 2 uur vliegen is dit een perfecte citytrip!

Isabelle helpt je graag verder
Isabelle helpt je graag verder

Isabelle helpt je graag verder

Selectair 4Disa Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Baron de Gieylaan 6
9840 De Pinte