Ecuador

Bestemming(en)

Ecuador

Prijs

Op aanvraag

Ecuador & de Galapagos hebben het allemaal: een kristalheldere zee, geweldig eten, prachtige UNESCO steden, zonovergoten stranden en veel zonuren. En laat dit nu nét de eigenschappen zijn waar wij zo van houden. Tijd dus om af te dwalen in de voetsporen van Charles Darwin.

 

15 redenen om Ecuador te bezoeken:

 

1. Op de evenaar

Nergens ter wereld is zo een diversiteit en afwisseling. Bovendien is het een relatief klein land waar het gemakkelijk reizen is.  Hoe voelt het op de evenaar te wandelen?  In het Intiñan Solar Museum doen we diverse experimenten,  de truck met het balancerende ei en wegstromende water.  Wat je moet weten is dat de échte evenaar 270 meter verderop ligt maar de proeven doen perfect wat de zwaartekracht voorstelt. In Quito is het vrij druk, een massa mensen en taxi’s  waar het goed opletten is bij het oversteken. We ontsnappen dan ook graag aan de drukte en nemen de Teleferico  naar een hoogte van 4000m. Een prachtig uitzicht over Quito, de vulkaan Pichincha en omgeving. De rust is welgekomen en het geeft een gevoel alsof je op het dak van de wereld bent! Wat een start van een prachtige vakantie. Een tip voor wie Ecuador wilt bezoeken: verblijf een paar dagen in Quito en omgeving alvorens de tocht in de Andes aan te vangen. Je ervaart hier wat het hier doet met je adem  en na een paar dagen verdwijnt de hoofdpijn.

 

2. Kleurrijke indianenmarkt

Om Ecuador op authentieke manier te leren kennen zijn de marktjes ideaal. Onze gids Renan brengt ons op 2.5uur rijden van Quito naar de  ambachtelijke markt van Otavalo, één van de bekendste en kleurrijkste markten van Zuid-Amerika. Hier vind je de typische poncho’s, stoffen, strohoeden, zilveren juwelen, en aardewerk. De inheemse verkopers zijn gekleed in de typische kledij van de streek. De mannen dragen blauwe poncho’s, witte broeken en sandalen en hun haar in de kenmerkende vlecht. De vrouwen dragen geborduurde bloezen, de lokale anaco jurken, blauwe hoofddeksels en vergulde sierraden.  Met een beetje Spaans doe je een goed bod voor zachte pulls, sierraden en stoffen, helaas de hangmat kan niet mee in het vliegtuig.

 

3. De lekkerste gerechten uit Ecuador

Ik wil jullie meenemen in de culinaire wereld van Ecuador. Reizen & food, een geslaagde mix. In Chili en Argentinië zijn de wijnen bekend, hier drinken de locals op elk moment van de dag Jugo oftewel natural juice.  Op elke hoek van de straat vind je een kraampje met vers en gezond fruitsap, de jugo in alle smaken, soort per soort, niet gemixed. Ecuador is rijk aan veel en bijzondere fruitsoorten zoals mora (een soort bramen) , naranjilla (tropisch friszuur fruit), maracuya (passievrucht) en tamarillo (ook wel tree tomato genoemd, maar het is geen tomaat maar fruit). Heerlijk!  Ze hebben de gewoonte dit ook bij het avondeten en lunch te drinken.  Zoals de locals gaan we wekelijks naar een andere foodmarket. Het ziet er allemaal wat messy uit maar het is verrassend lekker varkenshuid, gebakken of in de soep.  In Ecuador is het de gewoonte om alles van een dier te gebruiken en elk dorpje kan je gezamenlijk aan tafel aanschuiven en proeven van de heerlijke soepen. Mijn favoriet gerecht?  Ceviche,  een gerecht waarbij rauwe vis ‘gegaard’ wordt in citrussap. Het is zo heerlijk en lekker fris.

 

4. Stap eens op het dak de wereld, een vulkaan

Ecuador is het land met de meeste vulkanen en de Vulkanenroute loopt van Noord naar Zuid. Onze gids, Jesus neemt ons mee op avontuur tijdens een meerdaagse trektocht naar het Nationaal park Cotopaxi. Een adembenemende ervaring om te wandelen op één van de hoogste actieve vulkanen ter wereld (5.890m).  Onderweg stap je door de prachtige natuur, de landschappen verschillen van dag tot dag. Nog hoger? De vulkaan Chimborazo, de hoogste vulkaan van Ecuador (6.300m). Op de flank van de berg vind je nog authentieke dorpjes van bergbewoners. In het reservaat kan je vicuña’s observeren, dit zijn de in het wild levende voorlopers van de llama’s, en roofvogels zoals de caracara en verschillende valken. Ons geluk kan niet op wanneer we de majestueuze vlucht van de condors zien Terecht noemen de Ecuadorianen dit land: Pura Vida, Puur  natuur!

 

5. Trein Nariz del Diablo

Deze spectaculaire treinrit is ronduit prachtig. In Alausi gingen we aan boord van de trein voor de beroemde rit naar de Nariz del Diablo (de neus van de duivel). De trein overwint al zigzaggend de enorme hoogteverschillen langs dit spectaculaire traject. Bij aankomst te Sibambe worden we verwelkomd met muziek en ten dans uitgenodigd.  Een unieke ervaring, een must voor je bezoek aan Ecuador.

 

6. Koloniale steden

Leven in Quito was in de eerste plaats wennen aan de drukte maar de stad heeft me steeds kunnen boeien. Slenter door de koloniale hoofdstad in het historisch centrum met prachtige boutique hotels en de Plaza de la Independencia, het belangrijkste plein van de stad. Doe een praatje met de vriendelijke, hartelijke bevolking. Wist je dat President Rafael Correa getrouwd is  met een Belgische? Hij doceerde aan de Katholieke universiteit van Leuven, is getrouwd met Anne Malherbe en ze hebben drie kinderen.  De gids toont ons met trots de vroegere locatie van de Vlaamse brouwerij die hier jaren een belangrijke bron van inkomsten was. Mijn favoriete parel? De  Spaans koloniale architectuur in Cuenca. Cuenca werd gebouwd op de ruïnes van de Inca stad Tombebamba, de hoofdstad van de noordelijke provincies van het immense rijk. We wandelen door nauwe straatjes, prachtige herenhuizen met de kenmerkende barokke balkons, aangename pleintjes en schitterende kerken. De stad werd opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht, een aanrader!

 

7. Honderden meren en Amazonewoud

In mijn zoektocht naar unieke plekken en ver weg van begane paden en dichtbij de natuur is de jungletocht naar Cuyabeno een bijzonder ervaring. Na een puur uur in ons bootje komt het echte jungle gevoel naar boven. Onderweg overvliegende papegaaien, toekans en verschillende tropische vogelsoorten zoals de hoatzins en caciques. De meeste roofdieren in Cuyabeno houden van water of op zijn minst kan het ze niet schelen als ze nat te worden. Met ons bootje varen we over de Laguna Grande. De stilte van de natuur is immens tot we plots aan ons bootje  de grijze Amazone Dolfijn of Tucuxi, Sotalia fluviatilis zien. Ze zijn  te herkennen aan een haai-achtige driehoekige rugvin. Meer dan de Pink Amazon Dolphin, hebben Tucuxis de neiging om uit het water springen. Luiaards hangen verscholen in de bomen en s’nachts liggen we op uitkijk voor de kaaimannen … de geluiden van jungle om ons heen … het duurt niet lang voor we de eerste zien!

 

8. Heerlijke warmwaterbronnen

Na het avontuur in de jungle, is het tijd voor een rustpunt en op nog geen uur van Quito zijn we aan de warmwaterbronnen van de Thermen van Papallacta. Heerlijk ontspannen en relaxen, we krijgen een lichaamsbehandeling met modder en klei, een zuivering van binnen en buiten.  Met de sterren aan de hemel en het uitzicht op de vulkaan, dit is vakantie!  Meer baden zoeken we op in Baños, tussen de Andes en het Amazonegebied. Ook hier zijn de natuurlijke bronnen een mooie rustpunt op onze tocht. Heerlijk genieten van de natuurlijke warmte van de aarde, zalig toch?

 

9. Fietstochten

Ecuador is een uitdagende bestemming om te wandelen en fietsen: en laat dát nu zijn waar wij zo van houden. Een grote afwisseling in het landschap, een grote verscheidenheid van culturen. De twee parallelle bergketens van de Andes, met besneeuwde bergpieken en vulkanen, doorsnijden Ecuador van noord naar zuid. De fietsorganisatie  Biking Dutchman brengt ons met de mountainbike naar de vulkaan en we fietsen door de hoogvlakten al duizenden jaren bewoond en bewerkt door de hoogland indianen.  Aan aanrader is de fietstocht in het  Machallilla nationaal Park, door prachtige lagunes en meren.  De dag afsluiten doen we met heerlijk rusten aan het witte zandstrand.

 

10.Bultrugwalvsissen

De unieke plekjes vinden is zowat de rode draad doorheen mijn reis in Ecuador. Voor het spotten van de bultrugwalvissen reden we naar Puerto Lopez, de ideale plek waar in juli en augustus de bultrugwalvissen met de warme golfstroom meezwemmen om voor de kust hun jongen ter wereld te brengen. Prachtig om te zien!

 

11.  ECO projecten

Het Eco Project  Cerro Secco in Bahía de Caráquez  ijvert voor ecologische duurzaamheid en het minimaliseren van de menselijke impact in Ecuador via  bewustmakinsgcampagnes  en het stimuleren van alternatieven voor illegale visvangst.  We bezoeken het lokaal project in een een naburig schooltje van 80 weeskinderen en dragen graag ons steentje bij voor het uitwerken  van een volwaardig onderwijs en opvoeding.

 

12. Unieke diersoorten: Galapagos

Op 1000 km ten westen van Ecuador, liggen de Galapagos eilanden. Overal sta je oog in oog met de dieren.  Alle eilanden zijn van vulkanische oorsprong en de mysterieuze vulkanentoppen verschijnen met hun kleurenpracht boven het wateroppervlak. Slechts 4 van de 20 eilanden zijn bewoond.  We stapten in de schoenen van Charles Darwin en maakten kennis met een een unieke planten-en dierenleven. Een van de meest bijzondere diersoorten is wel de blauwvoet Jan van Gent, ieder keer weer bijzonder als je er een ziet.

Weet jij waarom deze Jan- van- Gent die typische blauwe kleur heeft?  De blauwe voeten spelen een belangrijke rol bij de balts. Het mannetje toont ze door overdreven voor het vrouwtje te paraderen. Ook steekt hij bij de baltsvlucht vlak voor het landen zijn blauwe voeten snel even in de lucht als groet. 

13. Mindo, land van de orchideeën, vlinders  en kolibri’s

Om de mooie vogels te observeren in Mindo, moet je vroeg uit de veren. Om 6u in de ochtend neemt de gids ons mee op pad naar het Mindo Lindo reservaat, een geweldige plek om de prachtig gekleurde kolibries te observeren, tangaras, fruiteters, en nog meer interessante vogels. Niet alleen vogels maar ook vele vlindersoorten en 200 verschillende orchideeënsoorten is Ecuador rijk.

 

14. Go Local!  Bezoek een” Communidad “

Het bezoek aan de gemeenschap  Nizag, in de provincie Chimborazo,  is de beste manier om de locals te leren kennen. Het is rond de 18° en gelegen op 2523m hoogte.  Ze leven hoofdzakelijk van de landbouw en van de inkomsten uit kleurrijke geweven stoffen, sjaals en pulls.  Pedro neemt je mee te paard door de Andes voor een schitterende tocht doorheen de prachtige vallei. Nadien bereiden we samen het avondmaal, alles smaakt heerlijk, de quinoa met eigen gekweekte groenten. Hoewel quinoa in één adem genoemd wordt met couscous en andere korrelgranen, is het eigenlijk geen graansoort. Net zoals rijst, boekweit en soja bevat het ook geen gluten. Voor mijn verkoudheid  haalt hij verse kruiden en maakt er een heerlijk drankje van.  De dag nadien ben ik helemaal genezen, vol energie en gaan we vroeg in de ochtend om 6u naar het dorpje een eind verder te paard.

 

15 De échte Panama hoed

Wist je dat de hoeden niet van Panama maar van Ecuador afkomstig zijn?   De ambachtslieden in Ecuador vervaardigen deze prachtige hoeden. In Cuenca kopen we spotgoedkoop een trendy Panamahoed. De hoeden worden nog steeds met de hand gemaakt maar zijn toch goedkoop omdat de productie slechts een dag of twee in beslag neemt.

 

 

 

Wilt u meer weten over jungle-ervaringen in  Zuid-Amerika?  Voor die bijzondere momenten samen, huwelijksreizen en een unieke ervaring is Ecuador dé perfecte reis.  Neem contact op via onze afspraak knop of kom gerust langs.  

Patricia Simons

Over de bestemming

Op reis naar Ecuador

contacteer ons

Hoe kunnen we u helpen?